Ministar Kotromanović u posjetu predsjedniku Republike Makedonije

Ministar obrane Republike Hrvatske, Ante Kotromanović drugog dana službenog posjeta Republici Makedoniji, u utorak, 10. veljače 2015. godine sastao se  s makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovom.

Tijekom razgovora potvrđeni su dobri bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Republike Makedonije te je istaknuta razvijena i sadržajna  obrambena suradnja dviju država. Poseban naglasak stavljen je na razgovore vezane uz perspektivu daljnjeg razvoja obrambene suradnje te ukupnu sigurnosno-političku situaciju u Europi. Razgovaralo se i o trenutnoj situaciji i euroatlantskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe.
 
Makedonski predsjednik Ivanov je pozdravio dosadašnji zajednički angažman u procesu integracija, u okviru Jadranske povelje, dodavši kako reforme i  mjere koje poduzima makedonska država u cilju unaprjeđivanja standarda u području obrane potvrđuju i makedonski strateški cilj – članstvo u NATO-u.
 
Ministar Kotromanović rekao je kako će Hrvatska i dalje pružati potporu i prenositi svoja iskustva makedonskoj strani na području integracija u NATO i  EU. "Republika Hrvatska je predana politici otvorenih vrata", rekao je ministar Kotromanović, a pohvalio je i dosadašnji zajednički angažman u  području operacija.
Na sastanku se razgovaralo i o budućim modelima te suradnje.
 
U okviru posjeta Republici Makedoniji, hrvatski ministar obrane posjetio je i Pukovniju za specijalne operacije Armije Republike Makedonije.



Priopćenja