Komodor Stipanović preuzeo dužnost zapovjednika HRM-a

Primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, između dosadašnjeg zapovjednika kontraadmirala Roberta Hranja i novog zapovjednika komodora Predraga Stipanovića održana je danas, u petak, 30. siječnja 2015. godine, u Domu Hrvatske vojske u Splitu.

Svečanoj primopredaji dužnosti prisutvovao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić.

General zbora Drago Lovrić zahvalio je kontraadmiralu Hranju na njegovom doprinosu izgradnji i razvoju HRM-a, ističući ga za primjer časnika, mornara i admirala, a novom zapovjedniku HRM-a komodoru Stipanoviću poručio je da od njega očekuje daljnji razvoj ljudskih potencijala. "Od vas očekujem da u svom mandatu sačuvate raketne sposobnosti HRM-a, unaprijedite protuminske sposobnosti, da u potpunosti integrirate radarsku sliku na Jadranu, značajno unaprijedite sposobnosti HRM-a za ekološke intervencije na Jadranu te da se otpočne s izgradnjom izvanobalnog ophodnog broda. Te zadaće su značajne i traže od vas značajan napor", zaključio je general Lovrić.

U svom obraćanju novi zapovjednik HRM-a komodor Stipanović istaknuo je da su znanje i sposobnosti, izobrazba i obuka temelji uspjeha te poručio da će savladati sve izazove koji predstoje u vremenu koje slijedi.

Dosadašnji zapovjednik HRM-a kontraadmiral Robert Hranj, koji odlazi na dužnost direktora Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zahvalio je na potori i uspješnoj suradnji bliskim suradnicima u HRM-u naglasivši kako je uvjeren da će HRM i nadalje uspješno nastaviti svoj razvoj.

Komodor Predrag Stipanović rođen je 5. siječnja 1964. godine u Osijeku. Završio je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu. Obrani domovine priključuje se kao dragovoljac u rujnu 1991. godine, nakon čega u HRM-u obnaša dužnosti zapovjednika raketno topničkog brodskog odreda na RTOP-21 (1991.), zamjenika zapovjednika broda RTOP-21 (1992.-1993.) te zapovjednika RTOP-21 (1993.-1999.). Obnašao je niz odgovornih dužnosti u HRM-u, a na sadašnju dužnost dolazi s dužnosti načelnika Stožera, ujedno i zamjenika zapovjednika HRM-a, a na koju je postavljen u siječnju 2013. godine. Komodor Stipanović pohađao je Naval Staff College u američkom gradu Newportu. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista i Redom bana Jelačića.



Priopćenja