Povratak brodova HRM-a s NATO vježbe u Španjolskoj

Brodovi Hrvatske ratne mornarice DBM-81 "Cetina" i DBM-82 "Krka", danas, 13. studenoga 2015. godine, vratili su se u matičnu luku Lora u Splitu, nakon jednomjesečnog sudjelovanja u potpori snagama Hrvatske kopnene vojske u prevoženju snaga i opreme na međunarodnu vojnu vježbu "TRIDENT JUNCTURE 15" koja se održala u Španjolskoj.

Svečanom dočeku, uz obitelji i prijatelje članova posade, prisustvovali su zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović, zapovjednici postrojbi HRM-a, predstavnici Hrvatske kopnene vojske te pripadnici HRM-a.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović izrazio je zadovoljstvo što su posade brodova profesionalno odradile zadaću preplovivši 2700 milja, te izvršili prevoženje snaga Hrvatske kopnene vojske na siguran način.

"Ovim prevoženjem smo pokazali da hrvatski mornar može izvršiti zadaću koju god se pred njega postavi. Prije osam dana, kada smo dočekali brod iz operacije Triton, naglasio sam da po prvi put imamo tri ratna broda u Mediteranu i mi smo zaista ponosni na to. Za Hrvatsku ratnu mornaricu ovo je iznimno važno, jer smo dokazali da imamo sposobnosti i da možemo s ovim snagama kojima raspolažemo, s ova dva desantna broda minopolagača izvršiti prevoženje naših snaga. To je za nas veliki uspjeh i nadam se da ćemo i ubuduće na takav način funkcionirati", istaknuo je komodor Stipanović. 

Zapovjednik Flotile Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Damir Dojkić rekao je kako su ponosni na sva postignuća ostvarena u ovoj godini.

"Pripreme su bile duge, a tijekom priprema zapovjednik skupine brodova je kroz analizu meteo uvjeta odabrao rutu koja je garantirala najsigurniji prolaz brodova prema Španjolskoj."

Zapovjednik skupine brodova kapetan korvete Ivica Pavić rekao je kako mu je bila čast zapovijedati ovim brodovima.

"Hvala svim članovima posada koji su zaista funkcionirali kao jedan tim, kao jedna velika obitelj, a sve to je pomoglo da ovu zadaću izvršimo odgovorno, profesionalno i na ponos Hrvatske ratne mornarice", zaključio je Pavić.



Priopćenja