General Lovrić na vježbi "Trident Juncture 15" u Španjolskoj

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) general zbora Drago Lovrić sa suradnicima nazočio je završnom dijelu NATO vježbe "Trident Juncture 15", koji je održan u srijedu, 4. studenog 2015. godine na vojnom poligonu San Gregorio u blizini Zaragoze u Španjolskoj.

Na poligonu San Gregorio održan je i taktičko-tehnički zbor s predstavnicima postrojbi iz svih vojski iz 28 NATO članica i 9 partnerskih zemalja sudionica vježbe. Na vježbi je također sudjelovalo i 18 država promatrača te 12 međunarodnih organizacija, agencija i nevladinih organizacija.

U svom obraćanju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je samo jedan cilj i zadatak ove vježbe: testirati sve rodove vojske, kopnene, zračne i pomorske snage, ali i ono najvažnije, njihovu zapovjednu strukturu, kako bi bili spremni odgovoriti na svaku moguću prijetnju.

Tom prigodom general Lovrić održao je sastanke sa zapovjednikom NATO Zapovjedništva za transformaciju generalom Denisom Mercierom i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Kraljevine Španjolske generalom Fernandom Garcia Sanchezom. Izaslanstvo OS RH susrelo se i pripadnicima OS RH koji su sudjelovali na vježbi.

"Trident Juncture 15" je najveća NATO vježba u posljednjih 15 godina. Održavala se u tri zemlje (Italija, Španjolska i Portugal) na 16 lokacija. Vježba se održavala u dva dijela, prvi dio na zapovjednim mjestima od 3. - 16. listopada 2015., a drugi dio s postrojbama na zemlji, u zraku i na/u vodi od 21. listopada do 6. studenoga 2015. godine. U vježbi je sudjelovalo preko 30.000 vojnika, više od 140 zrakoplova, više od 60 brodova i 7 podmornica.

Oružane snage RH sudjelovale su u oba dijela vježbe. Na zapovjednom mjestu (CPX) u Španjolskoj sudjelovale su s 14 pripadnika Razmjestivog komunikacijskog modula (RKM). Osam pripadnika satnije RKM bilo je operativno pridodano satniji RKM E Oružanih snaga Kraljevine Danske na poligonu San Gregorio, a na vježbi su bili od 3.9. do 16.10.2015. godine. Šest pripadnika satnije RKM je operativno pridodano RKM B 1NSB-a Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke u zračnoj bazi Zaragoza, a na vježbi su bili od 3.9. do 12.10.2015. godine.

Na vježbi sa postrojbama (LIVEX) od 21. listopada do 6. studenog 2015. Oružane snage RH sudjelovale su sa 49 pripadnika s jednim mehaniziranim vodom iz sastava druge mehanizirane bojne „Gromovi“ (4 borbeno oklopna vozila PATRIA-e i 40 pripadnika OS RH), časnikom za vezu u S3 bojne, skupinom za potporu s dva motorna vozila i šest pripadnika OS RH, jednim promatračem kontrolorom s jednim motornim vozilom te časnikom za nadzor štete, a s ciljem prezentacije spremnosti hrvatske sastavnice deklarirane za NRF16 te unaprjeđenja njene interoperabilnosti s ostalim članicama NATO-a.

Mehanizirani vod Oružanih snaga RH provodio je aktivnosti tijekom vježbe na vojnom poligonu San Gregorio, Zaragoza, Španjolska u sklopu bojne Oružanih snaga USA odnosno brigade Oružanih snaga Kraljevine Španjolske.

No osim pripadnika Hrvatske kopnene vojske i ZzP-a OS RH, na vježbi su posredno sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice OS RH jer je po prvi puta njihovim brodovima "Cetina" i "Krka" (obje posade od ukupno 69 ljudi) organiziran strateški prijevoz od Hrvatske do Španjolske.





Priopćenja