Vježba "SEESIM 10"

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović danas je, 24. listopada 2010., u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu u zagrebačkoj vojarni “Petar Zrinski” nazočio Danu uvaženih gostiju  Međunarodne simulacijske vježbe "SEESIM 10".

Riječ je o računalno podržanoj vježbi koja se provodi svake dvije godine od 2000., i u kojoj sudjeluju zemlje članice Inicijative ministara obrane Jugoistočne Europe (SEDM). Cilj vježbe je izraditi, standardizirati i uvježbati nacionalne i regionalne procese odgovore na nesreće i katastrofe, promicati regionalnu sigurnost, stabilnost, mir, transparentnost i izgradnju međusobnog povjerenja, te razvijati nacionalne simulacijske sposobnosti i nacionalne civilno-vojne kapacitete. Potporu vježbi "SEESIM 10" pružaju SAD i Kraljevina Švedska.

Sve zemlje sudionice su od 17. do 26. listopada, tijekom trajanja vježbe, povezane raznim komunikacijskim sredstvima, s time da je glavno zapovjedno mjesto ove godine u Tirani. Izdvojena zapovjedna mjesta, u kojem svaka država ima formirane krizne operativne stožere, nalaze se u glavnim gradovima sudionica: Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine. Zadaća je svakog stožera, sastavljenog od pripadnika državnih tijela odgovornih za reagiranje na krizne situacije, pojedinačno ili zajedno sa drugim stožerima, odgovarati na razne simulirane incidente, izazvane prirodnim katastrofama ili ljudskim djelovanjem.  U Hrvatskoj se stožer sastojao od pripadnika MORH-a i OSRH, MUP-a, DUZS-a, te drugih organizacija. Simulirani incidenti odnosili su se na teroristički napad na kemijsku tvornicu u Kutini, te izlijevanje štetnih tvari u rijeku Neretvu.

Uz sudionike vježbe i državnog tajnika Pjera Šimunovića, Danu uvaženih gostiju su nazočili i zapovjednik ZOD-a brigadni general Ivan Jurić i drugi visoki dužnosnici MORH-a, OSRH, i ostalih državnih ministarstava i tijela, te Vojno-diplomatskog zbora.

Samu vježbu su, kroz kratke prezentacije i obilazak radnih stanica, predstavili direktor hrvatskog dijela vježbe pukovnik Tomica Sabolić i site manager pukovnik Radovan Palmović. Ispred OSRH za provedbu vježbe bila je zadužena Služba za obrambenu politiku i planiranje MORH-a, dok je tehničku podršku omogućilo Simulacijsko središte ZOD-a.

U svom pozdravnom govoru, državni tajnik Šimunović je naglasio da je Hrvatska aktivna članica SEDM-a, čiju je vrijednost za sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe jasno prepoznala. Vježbu SEESIM državni je tajnik okarakterizirao kao iznimno korisnu i na lokalnoj i na regionalnoj razini.



Priopćenja