Akcije zračnih snaga HRZ i PZO-a u gašenju požara

Zračne snage Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a iz vojarne "Zemunik" tijekom četvrtka, 9. srpnja 2015. godine bile su angažirane u gašenju tri požara.

Na prvo požarište u Ponikvama u općini Ston na poluotoku Pelješcu upućena su dva Canadaira CL-415 koji su djelovali od 17,00 do 19,00 sati, a u međuvremenu su se pojavila dva nova aktivna požara.

Na lokaciji Najevi-Marina u Splitsko-dalmatinskoj županiji požar su gasila dva Airtractora AT-802 A Fire Boss i jedan Canadair CL-415 koji je ubrzoupućen na gašenje prvog ovogodišnjeg požara u Istarskoj županiji na prostoru Fažana-Peroj, a na ovom požarištu djelovao je još jedan Canadair CL-415.

Jedan od kapetana Canadaira koji je sudjelovao u gašenju požara na Pelješcu, bojnik Tomislav Slavica rekao je kako je najvažnije što su požar uspjeli ugasiti do mraka. "Za razliku od požaraLokva-Rogoznica koji je bio najveći i najzahtjevniji ovogodišnji požar koji je prijetio i kućama, požar na Pelješcu jedan je od požara koji su gašeni u relativno povoljnim uvjetima. U gašenju požara, uz zračne snage baze iz Zemunika, sudjelovali su i vatrogasc“, rekao je Slavica.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 12 požarišta (pet u Zadarskoj, tri u Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i po jedan u Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji).                             



Priopćenja