Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u posjetu MORH-u

Ministar obrane RH Ante Kotromanović danas je, 9. srpnja 2015. godine, primio u službeni posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Ministar Kotromanović i glavni tajnik NATO-a razgovarali su o sigurnosnoj situaciji na granicama Saveza, aktualnim temama i izazovima u prilagodbi NATO-a na postojeće sigurnosne izazove i implementaciji odluka iz Walesa te dugoročnoj prilagodbi Saveza.

Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo posjetom glavnog tajnika NATO-a Hrvatskoj, u vrijeme kada je NATO na polovici puta između summita u Walesu, održanog u rujnu 2014. i sljedećeg summita, koji će se održati u srpnju 2016. godine u Varšavi.

„Zahvaljujem Vam na Vašem angažmanu, unijeli ste novu energiju u vođenje Saveza. Istaknuo bih kako naše članstvo u NATO-u predstavlja glavnu okosnicu naše obrane i sigurnosti i upravo zato pridajemo veliki značaj onome što radimo u Savezu“, naglasio je ministar.

Upoznao je glavnog tajnika NATO-a s provedbom Zavjeta o obrambenim izdvajanjima (Defence Investment Pledge), što je jedna od obveza Hrvatske kao članice NATO-a, sukladno zaključcima summita u Walesu.  „Bitna obveza koju smo prihvatili u Walesu, a koja tvori i osnovu za sve druge mjere prilagodbe, jest Zavjet o obrambenim izdvajanjima. Hrvatska je u tom pogledu donijela odluku o zaustavljanju pada obrambenog proračuna. Tu odluku provodimo u djelo i naša je namjera da u narednom razdoblju obrambeni proračun raste paralelno s rastom BDP-a. Fokus će i dalje biti na upravljanju dostupnim resursima s naglaskom povećavanja sredstava za opremanje, modernizaciju i poboljšanje uvjeta života vojnika. Ono što je najvažnije - jest da ćemo zadržati i dalje razvijati i unaprjeđivati sve  sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ratne mornarice i kopnene vojske“, rekao je ministar Kotromanović.

Također, ministar je istaknuo potporu Republike Hrvatske proširenju Saveza, u skladu s Politikom otvorenih vrata.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je iskazao zadovoljstvo što je Republika Hrvatska zaustavila trend smanjenja obrambenog proračuna te što je predviđen njegov daljnji rast u predstojećem razdoblju. Ujedno su pozdravljene investicije na polju opremanja i modernizacije Oružanih snaga RH. Glavni tajnik NATO-a se osvrnuo i na tekuću sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi te pozdravio napredak koji su pojedine države postigle u procesu približavanja članstvu u NATO-u. Poseban je napredak ostvarila Crna Gora, za koju je do kraja tekuće godine izgledno očekivati i dobivanje pozivnice za članstvo.
„NATO državama kandidatkinjama za članstvo, kroz instrumente Inicijative za izgradnju obrambenih sposobnosti te kontinuirani program vojne obuke i vježbi mora pokazati da je stalno prisutan“, zaključio je Stoltenberg.

U sklopu posjeta Hrvatskoj, glavni tajnik NATO-a sastao se i s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i predsjednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom. Stoltenberg će prisustvovati i godišnjem diplomatskom skupu „Croatia Forum“, koji se od 9. do 11. srpnja 2015. godine održava u Dubrovniku, gdje će se sastati s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.



Priopćenja