Ministar Krstičević obišao vojne objekte u gradu Ploče

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, Damir Krstičević, te načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa izaslanstvima posjetili su danas, u petak 17. ožujka 2017. vojne objekte u gradu Ploče.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća u vojarni "Neretva" u spomen na poginule pripadnike HRM-a, ministar Krstičević je obišao vojarne "Neretva", "Sidrište", skladišni kompleks "Tatinje", a u zapovjedništvu Odsjek PB Jug nazočio je prezentaciji o stanju s vojnim nekretninama na ovom području koju je održao domaćin, zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Predrag Stipanović.

Od 2005. godine MORH je lokalnoj upravi i DUUDI-ju predao na upravljanje i raspolaganje 10 vojnih objekata, odnosno ukupno oko 450 000 kvadratnih metara, dok tri objekta namjerava zadržati i u njih dalje ulagati. Time će se poboljšati situacija na velikom, strateški vrlo bitnom prostoru od Splita do rta Oštro.
Istakavši u uvodu nužnost vraćanja dostojanstva hrvatskim vojnicima, kao i trajnu potrebu očuvanja uspomene i sjećanja na hrvatske branitelje, ministar Krstičević je naglasio kako Ministarstvo obrane ne želi i neće kočiti razvoj lokalne zajednice već je zajednički interes svih, a pogotovo obaveza Vlade, graditi uvjete za bolju i prosperitetniju domovinu.

"Pitanja sigurnosti i pitanja razvoja sredine su dio iste priče, oni nisu suprotstavljeni i treba ih povezati", rekao je ministar Krstičević ističući kako su Ploče strateška točka u kojoj moramo imati operativne snage te kako je ulaganje i opremanje odabranih vojnih nekretnina na području Ploča prioritet . "Očekujem da sljedeće godine imamo postrojbu u Pločama", rekao je ministar dodavši kako se time osiguravaju i brojna radna mjesta te se podupire gospodarski razvoj.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov pohvalio je napore mornarice da se očuvaju vojne nekretnine te je naglasio važnost vojarne Neretva u razvoju novih sposobnosti, kako HRM-a tako i pričuvnih postrojbi OSRH, a mogu biti u funkciji protupožarnim snagama i policiji.

Tijekom posjeta Pločama, ministar Krstičević sastao se sa županom Dubravčko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnikom Ploča Krešimirom Vejićem. Tom prigodom ministar Krstičević je naglasio kako su MORH i regionalna i lokalna samouprava u partnerskom odnosu i da su razvoj i sigurnost zajednički interesi.  



Priopćenja