Predstavljen prvi hrvatski vojno-znanstveni časopis "Strategos"

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" je danas, u srijedu 15. ožujka 2017., predstavljen prvi broj prvog hrvatskog vojno-znanstvenog časopisa "Strategos" čiji izdavač je HVU "Dr. Franjo Tuđman".

Predstavljanju su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane  državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general pukovnik Slavko Barić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predstavnici diplomatskog zbora u RH te brojni vojni dužnosnici kao i predstavnici akademske zajednice.

Govoreći o važnosti novopokrenutog vojno-znanstvenog časopisa kao i o trenutku u kojem se on pojavljuje, Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je izrazila zadovoljstvo pokretanjem časopisa koji  predstavlja začetak nove dimenzije rada Hrvatskog vojnog učilišta i predstavlja nastavak njegove pune integracije u domaću i međunarodnu znanstvenu zajednicu.  „Upravo u tim obilježjima Strategosa, otvorenosti za brojna, često i različita promišljanja i pristupe te širini zahvata znanstvenoga interesa vidim njegovu posebnu vrijednost. Takav sveobuhvatan pristup je potreban u suočavanju s izazovima koje suvremeno, dinamično i nepredvidivo  sigurnosno okruženje stavlja pred nas. Tome težimo i u izgradnji sustava domovinske sigurnosti  u Republici Hrvatskoj, u čemu intenzivno surađujem zajedno s Vladom RH“, rekla je Predsjednica Grabar Kitarović.

"Izlazak prvog broja časopisa i na simboličkoj razini potvrđuje iskorak HVU "Dr. Franjo Tuđman" prema istinskoj, visokoškolskoj instituciji . Vjerujem kako će Strategos u ovom izazovnom poslu postati relevantna platforma za promicanje izvrsnosti, novih ideja i spoznaja. Također, časopis će promicati znanost, te će se baviti interdisciplinarnim pristupom temama vezanim za obrambeno sigurnosni sustav", naglasio je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Tomislav Ivić.

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov osvrnuo se na važnost pokretanja ovog časopisa. "Ovim Hrvatsko vojno učilište još jednom potvrđuje svoju akademsku važnost. Vjerujem da ćemo časopisom ostaviti autentičan trag o vremenu u kojem živimo i aktivnostima kojima se bavimo", rekao je general Šundov.

Zapovjednik HVU-a, general pukovnik Slavko Barić naglasio je kako pojava ovakvog časopisa u ovom trenutku nije nimalo slučajna.“On je potreban u daljnjem razvoju Hrvatskog vojnog učilišta.  Revitalizacija i daljnji razvoj vojne edukacije u Republici Hrvatskoj predstavlja poduzimanje ciljanih aktivnosti usmjerenih ne samo prema poboljšanju edukacije budućih pripadnika OSRH, već i prema razvijanju znanstvenih istraživanja i projekata iz područja sigurnosti i obrane", rekao je general pukovnik Barić.

Glavni urednik časopisa, brigadir Jugoslav Jozić je predstavljajući prvi broj, u svom obraćanju podsjetio kako je pokretanje znanstvenog časopisa potaknuto potrebom stvaranja okvira koji će omogućiti sustavno praćenje i analizu širokog spektra tema u znanstvenom polju vojno-obrambene i sigurnosno obavještajne znanosti i umijeća. Matthew Rhodes, predstavnik George C. Marshall European Center for Security Studies i član Međunarodnog savjetodavnog odbora časopisa, također je izrazio zadovoljstvo pokretanjem Strategosa te naglasio važnost njegova izlaženja i mogućnosti pridonošenja pitanjima vojne izobrazbe i sigurnosti u nestabilnom globalnom okruženju.
Strategos će izlaziti dva puta godišnje i objavljivat će izvorne znanstvene i stručne radove koja tematski pokrivaju širok raspon interdisciplinarnih znanstvenih istraživanja vezanih uz vojnu, obrambenu i sigurnosnu problematiku. Jedan je od glavnih ciljeva potaknuti znanstveno utemeljenu raspravu o vojnoj, obrambenoj i sigurnosnoj problematici. Izdavač „Strategosa“ je Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman", a glavni urednik je brigadir Jugoslav Jozić.



Priopćenja