Ministar Krstičević primio kanadskog veleposlanika

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević susreo se u utorak, 7. ožujka 2017. godine s veleposlanikom Kanade u Republici Hrvatskoj Danielom Maksymiukom.

Na sastanku je potvrđeno kako obje države čvrsto vjeruju u važnost transatlantskih odnosa i suradnju u okviru NATO-a kao stupa euroatlanske sigurnosti, ali i u važnost spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove.

Ministar Krstičević upoznao je veleposlanika Maksymiuka s programom i ciljevima Ministarstva obrane i Vlade RH u obrambenom sektoru. Istaknuo je gospodarski napredak zemlje te osnaživanje sposobnosti u području obrane i sigurnosti kao jedne od prioritetnih ciljeva. Kao prvi korak u tom procesu, inicirana je izrada Strategije nacionalne sigurnosti te koncept Domovinske sigurnosti, nakon čega je planirana izrada Strategije obrane i Vojne strategije, te nove zakonske regulative iz područja obrane. Također, planirano je uvođenje sustava Domovinske sigurnosti kako bi uvezivanjem sposobnosti svih državnih tijela pravovremeno i efikasno odgovorili na sigurnosne rizike i prijetnje. Ministar je veleposlanika upoznao s terminima izrade nacrta Strategije nacionalne sigurnosti kao i terminima javne rasprave, a predložio je i Kanadi, kao partneru i savezniku unutar NATO-a da se, ukoliko su zainteresirani, uključe sa svojim prijedlozima i idejama.

Iskazan je obostran interes za produbljivanjem bilateralne obrambene suradnje u više funkcionalnih područja te za bilateralni susret ministara obrane Hrvatske i Kanade tijekom godine.



Priopćenja