Nastupni posjet veleposlanice Republike Slovenije

Ministar obrane Josip Buljević, primio je danas, u četvrtak, 5. svibnja 2016. u nastupni posjet veleposlanicu Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Smiljanu Knez.

Na sastanku je potvrđena dobra bilateralna suradnja dviju susjednih i prijateljskih zemalja, koje veže duga zajednička povijest i pripadnost srednjoeuropskom civilizacijskom krugu. Izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na području obrane Hrvatske i Slovenije koja  daje sadržajne rezultate. Ministar Buljević je u tom smislu istaknuo nedavno provedenu vježbu Štit 16 kao odličan primjer obrambene suradnje ali i jačanja povezanosti dvaju naroda.  

Osim bilateralne obrambene suradnje, značajna je suradnja dviju zemalja u multilateralnim inicijativama i projektima u okviru NATO-a, Europske unije i Srednjoeuropske inicijative za obrambenu suradnju (CEDC).  

Ministar Buljević je upoznao slovensku veleposlanicu s planovima i prioritetima obrambenog resora. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o trenutnoj sigurnosno-političkoj situaciji u svijetu s posebnim naglaskom na sigurnosne izazove koje donosi migrantska kriza i situacija na Bliskom istoku.

Ministar je tom prigodom istaknuo kako jedinstven stav svih članica EU i njihovo koordinirano djelovanje na uzroke krize, može pružiti učinkovit odgovor na ugroze sigurnosti i stabilnosti Europe u cjelini.

Sugovornici su također obostrano potvrdili predanost politici proširenja EU i NATO-a u Jugoistočnoj Europi kao i spremnost u pružanju pomoći i prijenosu iskustava državama aspiranticama.




Priopćenja