21. obljetnica vojno redarstvene operacije Bljesak

U Okučanima je danas, 1. svibnja 2016. godine, obilježena 21. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Uz sudionike Bljeska i članove obitelji poginulih branitelja komemoraciji u Okučanima nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH-a, načelnik GS OSRH general pukovnik Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, te drugi visoki civilni i vojni dužnosnici.

Poginulim braniteljima odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima te su pročitana imena 51 poginulih branitelja u operaciji Bljesak.
Misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u Župnoj crkvi Sv. Vida služio je požeški biskup Antun Škvorčević, nakon čega su uzvanici obišli Spomen sobu VRO Bljesak.
„Operacija Bljesak zapravo predstavlja ključnu prekretnicu, ona je naznačila Oluju i konačno potpuno oslobađanje Hrvatske od okupacije. Kao netko tko je sudjelovao od prvog dana u Domovinskom ratu, za mene svaki ovakav događaj naravno obiluje emocijama“, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.
„Danas smo tu da odamo počast svima koji su žrtvovali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku, ponosni smo na njih i nećemo ih zaboraviti“, rekao je premijer Tihomir Orešković.
Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je da je operacija Bljesak provedena po najvišim standardima. „U to vrijeme intenzivno se radilo na osposobljavanju i uvježbavanju te podizanju sposobnosti OSRH i danas smo na to ponosni“, kazao je Medved.

U sklopu obilježavanja 21. obljetnice VRO Bljesak područje Okučana preletjela su i tri zrakoplova MIG-21.
 Organizirane su i sportske igre Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Oko podneva ispred crkve dočekani su maratonci „Hrvatski sokol“.
Nakon toga uslijedio je prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, uz taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OSRH kao i prikaz projekta Kadet i studijskih programa na HVU „Dr. Franjo Tuđman.
Vojno redarstvena operacija Bljesak započela je u 5 sati i 21 minutu 1. svibnja 1995. godine. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a njih 162 je ranjeno.
Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno redarstvena operacija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.



Priopćenja