Ministar obrane Buljević u službenom posjetu Mađarskoj

Ministar obrane RH Josip Buljević boravi u službenom posjetu Mađarskoj 28. i 29. travnja 2016. godine. U okviru svog prvog službenog bilateralnog posjeta članici NATO-a i EU, ministar Buljević susreo se sa svojim domaćinom ministrom obrane Mađarske Istvánom Simicskóm.

Tijekom sastanaka, ministri su razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji i konkretnim načinima njezina unaprjeđenja. Dosadašnja suradnja obrambenih resora obuhvaćala je niz područja, poput zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, zajedničkih vojnih vježbi i obuke te suradnju snaga za specijalno djelovanje u okviru regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje. Ministri su suglasni kako dobru suradnju u području obrane treba nastaviti, pa su u tom kontekstu razgovarali o mogućim novim oblicima suradnje u ovom području.

U nastavku su razmijenili i mišljenja o aktualnom sigurnosnom stanju na globalnoj razini i implikacijama postojećih kriza na sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi. Poseban naglasak bio je na usuglašavanju stavova po pitanju jedinstvenog odgovora u slučaju eventualnog otvaranja novih migracijskih pravaca, te potrebi jedinstvenog djelovanja svih članica EU u slučaju takvog scenarija.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, koja se trenutno suočava s nizom izazova, od slabih državnih institucija, neriješenih bilateralnih pitanja, do rastućeg religijskog radikalizma i problema stranih boraca koji se bore u redovima ISIL-a. Zaključeno je kako Hrvatska i Mađarska, kao članice NATO i EU, imaju obvezu nastaviti pružati političku i konkretnu potporu državama aspiranticama za članstvo u NATO i EU kroz prijenos vlastitih iskustava u pristupnom procesu.
 
Sastanak je bio i prigoda za upoznavanje s prioritetima u pogledu predstojećeg samita NATO-a  u Varšavi, pri čemu je hrvatski prioritet, potreba jačanja strateške neovisnosti svih zemalja članica, naročito u pogledu njihovih obrambenih sposobnosti, što bi trebalo rezultirati i jačanjem ukupnih kolektivnih sposobnosti Saveza. Obje strane su se usuglasile da se predstojeći samit održava u trenutku kada se osnovne postavke euroatlantske sigurnosti mijenjaju iz temelja. Stoga je nužno usuglasiti stavove svih članica Saveza o potrebnim adaptacijama u cilju definiranja balansiranog pristupa i razvoja odgovarajućih alata kako bi Savez bio u mogućnosti odgovoriti na cjelokupan spektar novih izazova s kojima se suočava. 

Ministri su također razgovarali o jačanju vojno-kulturne suradnje te je u tom smislu dogovorena suradnja dvaju ministarstava povodom obilježavanja 450. godišnjice bitke kod Sigeta. Ministar Buljević tom prilikom je istaknuo bitku kod Sigeta kao primjer slavne zajedničke prošlosti dviju zemalja koji služi kao zalog još bolje zajedničke budućnosti. Mađarska strana također je izrazila želju za podizanjem spomen-ploče na zagrebačkom groblju Mirogoj u čast vojnicima poginulima tijekom 1. svjetskog rata, za što je ministar Buljević izrazio osobito razumijevanje i potporu skoroj realizaciji projekta.

Tijekom službenog posjeta, ministar Buljević sastao se i s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm.



Priopćenja