Završila međunarodna vojna vježba "ŠTIT 16"

Završni dan međunarodne vojne vježbe bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru "ŠTIT 16", a ujedno i Dan uvaženih gostiju, održani su danas, 21. travnja 2016. godine, na vojnom poligonu "Rt Kamenjak" u Premanturi pored Pule.

Vježbu su provodili pripadnici Oružanih snaga RH i Slovenske vojske od 11. travnja, a cilj joj je bio prikazati uvježbanost i osposobljenost postrojbi Protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske-a te postrojbi HKoV-a, HRZ i PZO-a, HRM-a i ZZP-a u pripremi i provedbi borbenih djelovanja.

Ministar obrane Josip Buljević po završetku je rekao kako je jako zadovoljan provedbom vježbe koja ima više dimenzija. „Ponajprije sam zadovoljan rezultatima jer su Oružane snage pokazale visoku spremnost, ali istodobno se ovime pokazuje odlična suradnja lokalne zajednice i OSRH“. Ministar je naglasio da se ovom međunarodnom vojnom vježbom demonstrira i prijateljstvo Republike Hrvatske i Republike Slovenije te jača NATO savez u ovom dijelu Europe i svijeta. "Pokazali ste da ste spremni čuvati naše nebo uz poštivanje svih standarda", tim je riječima ministar Buljević čestitao sudionicima vježbe.
 
Načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Mirko Šundov  čestitao je pripadnicima na uspješno provedenim gađanjima. "Ovime se dokazuje da su Oružane snage na visokoj razini spremnosti što se tiče roda PZO i zadaća koje izvršavaju. Pohvalna je i suradnja sa Slovenskom vojskom, a nadam se da će se ona i u budućnosti nastaviti", rekao je general Šundov.

Brigadni general Milan Žurman, zapovjednik Logističke brigade Slovenske vojske uputio je pripadnicima OSRH čestitke na iznimnim rezultatima i  zahvalio svima koji su omogućili provedbu vježbe te izrazio želju nastavkom izvrsne suradnje.

Vježbi su također nazočili Glavni inspektor obrane general bojnik Slaven Zdilar, zapovjednici grana, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te ostali visoki uzvanici.

U vježbi "ŠTIT 16" sudjelovalo je 626 pripadnika OS RH i Slovenske vojske. Sredstva kojima su provedena bojna gađanja su lakoprijenosni raketni sustav (LPRS) "S-2M" i (LPRS) "IGLA".

Riječ je o vojnoj vježbi s najdužom tradicijom u hrvatskim OS, koja se održava dvadeset drugu godinu zaredom.  Od 2014. godine u vježbi sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske, čime je "ŠTIT" dobio međunarodni status, a od 2015. nalazi se u NATO-ovom katalogu međunarodnih vojnih vježbi. Ova vježba predstavlja poseban ispit spremnosti naših snaga za sudjelovanje u združenim operacijama s NATO partnerima, te je važna za implementaciju Ciljeva sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i Oružanih snaga Republike Hrvatske u cjelini.

Načelnik Općine Medulin, Goran Buić, u ovoj je prigodi ministru obrane Josipu Buljeviću uručio plaketu Općine Medulin u znak zahvale za iznimno uspješnu dugogodišnju suradnju. OSRH, naime, proteklih godina pružaju potporu općini Medulin izvođenjem niza inženjerijskih infrastrukturnih radova, čime na izravan način, koristeći svoje resurse i za civilne namjene, doprinose ostvarivanju bolje kvalitete života lokalne zajednice.

Ove godine planirano je uređenje pristupa prometnice za ribarsku iskrcajnu luku Monte Kope i pristupnu prometnicu za javnu plažu na Crvenim stijenama, te pristupni protupožarni put prema odašiljaču na Borbolanu u mjestu Medulin kao i protupožarni put u mjestu Vinkuran. Radove će izvoditi Inženjerijska pukovnija HKoV-a. Ministar Buljević je zahvalio lokalnoj zajednici na potpori. "Ovo je najbolji primjer kako lokalna zajednica može surađivati s Oružanim snagama RH na obostranu korist i  zadovoljstvo".



Priopćenja