Zamjenik ministra obrane Ivić na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a

Zamjenik ministra obrane Republike Hrvatske, Tomislav Ivić sudjelovao je 14. i 15. studenoga 2016. u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane.

Sastankom je predsjedala visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a na sastanku je sudjelovao i Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Prvi dan, 14. studenoga 2016., održana je zajednička sjednica ministara vanjskih poslova i ministara obrane na temu izrade Provedbenog plana za sigurnost i obranu, kao jednog od najvažnijih instrumenata za provedbu Globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, usvojene u lipnju 2016. Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, Federica Mogherini predstavila je najvažnije odrednice Provedbenog plana i korake za nastavak rada.

Ministri su pozdravili prijedlog Plana i naglasili nužnost postojanja političke volje i zajedničkog djelovanja u svrhu ispunjavanja postavljene razine ambicije.
Kao prvi korak u tom smjeru usvojeni su Zaključci o provedbi Globalne strategije u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na tri strateška prioriteta koji utvrđuju razinu ambicije: odgovor na vanjske konflikte i krize, jačanje kapaciteta partnera te zaštitu Europske unije i njezinih građana. U kontekstu postupanja po usvojenim Zaključcima i nastavku rada na Provedbenom planu posebno je istaknuta važnost strateškog partnerstva i komplementarnog djelovanja s NATO savezom. Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić pozdravili su prijedlog Plana, istaknuvši njegovu važnost za jačanje učinkovitosti i vjerodostojnosti Europske unije u području sigurnosti i obrane kroz tri utvrđena strateška prioriteta.

Istaknuli su važnost suradnje s NATO savezom te potrebu provođenja uključivih i sveobuhvatnih konzultacija kad je riječ o razmatranju uvođenja ili razvijanja novih struktura i mehanizama, uključujući njihove financijske aspekte.

Drugog dana, 15. studenoga 2016. Vijeće je raspravljalo na temu suradnje između Europske unije i NATO saveza te o operacijama i misijama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, s naglaskom na stanje u Libiji i provedbi operacije EUNAVFOR MED Sophia.
Ministrima je predstavljen nacrt Europskog akcijskog plana za obranu, čije usvajanje se očekuje krajem studenog, u cilju utvrđivanja razine ambicije usmjerene na jačanje obrambene industrije i istraživanja.

Kad je riječ o suradnji između Europske unije i NATO saveza, naglasak je stavljen na prijedloge za provedbu Zajedničke izjave iz Varšave, čije usvajanje se očekuje na ministarskim sastancima i Europskom vijeću u prosincu ove godine.
Govoreći o ovoj temi zamjenik Ivić je istaknuo kako Republika Hrvatska suradnju između Europske unije i NATO saveza vidi kao jačanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te jačanje sveukupnih europskih obrambenih sposobnosti, uključujući područje kriznog upravljanja, razvoj sposobnosti i političke konzultacije.

U okviru teme provedbe operacija i misija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike ministri su naglasak stavili na stanje u Libiji i provedbu operacije EU NAVFOR MED Sophia, pri čemu je također istaknuta važnost suradnje sa strateškim partnerima. Naglašeno je kako Europska unija treba nastaviti sa svojim proaktivnim djelovanjem u svrhu jačanja otpornosti partnera u upravljanju krizama te kako stvaranje sigurnosnog okruženja u i izvan Europske unije počiva na temeljima zajedničkog djelovanja i solidarnosti.

Sastanku Vijeća prethodilo je održavanje Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (European Defence Agency - EDA) u formatu ministara obrane država članice EDA-e. Predstavljeno je izvješće o napretku u proteklom razdoblju, kao i plan ključnih strateških aktivnosti usmjerenih na jačanje obrambene suradnje, istraživanje i razvoj i reviziju Plana za razvoj sposobnosti.

Zamjenik Ivić osvrnuo se u svom obraćanju na ulogu Europske obrambene agencije  u jačanju obrambene suradnje i razvoju sposobnosti država članica, naglasivši pritom važnost koordinacije ovog procesa s planiranjem sposobnosti NATO saveza kao strateškog partnera Europske unije.



Priopćenja