21. obljetnica Glavnog stožera OSRH

U zagrebačkoj vojarni na Tuškancu danas je, 21. rujna 2012., svečano proslavljena 21. obljetnica formiranja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.


Proslavi su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović, izaslanica ministra obrane RH Višnja Tafra, načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, bivši načelnici GS OSRH, zapovjednici grana OSRH, zamjenici načelnika i načelnici uprava GS OSRH, te drugi vojni i civilni uzvanici.

Tijekom prigodnog obraćanja, predsjednik Josipović naglasio je da je obljetnica prilika da se prisjetimo sudionika Domovinskog rata, razvoja OSRH i upravljanja Oružanim snagama od rata pa do današnjih dana. Da bi OSRH uspješno izvršavale svoje zadaće, njihove upravljačke strukture trebaju njegovati domoljublje i stručnost, dvije komponente bez kojih nema kvalitetne vojske. "Povijest je pokazala da imamo i jedno i drugo", zaključio je predsjednik, izrazivši ponos ratnim putem, ali i mirovnim razvojem OSRH, koje su i danas jamac neovisnosti i sigurnosti Hrvatske.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla je da su osnivanjem GS-a Hrvatska vojska u stasanju i njeni pripadnici, hrvatski vojnici, dobili čelništvo sposobno donositi odluke presudne za obranu i oslobođenje okupiranih dijelova hrvatske države. No, i tada, kad su pripadnici stožera pretežito bili ratnici, obvezu obuke, izobrazbe, stručnog usavršavanja, stjecanja i usvajanja novih znanja i vještina nametnuli su kao prioritet, svjesni nužnosti izgradnje vojske koja će nakon rata moći odgovoriti izazovima vremena mira. Vrijeme je pokazalo ispravnost takve odluke, zaključila je zamjenica ministra.

Načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić zahvalio je svim dosadašnjim načelnicima GS-a, čije je "neiscrpno znanje, iskustvo i odanost Domovini bilo od iznimne važnosti za stvaranje i rad Glavnog stožera". Također, oni su bili i pokretač uspješne transformacije i prilagodbe GS-a mirnodopskom ustroju, standardima NATO-a i provođenju zadaća koje pred nas stavljaju globalna sigurnosna kretanja današnjice. Zbog svojih su kvaliteta OSRH danas ponosni dio NATO-a, a u budućnosti i europske sigurnosne arhitekture, istaknuo je general Lovrić.



Priopćenja