Njemačkom vojnom izaslaniku dodijeljen Red hrvatskog trolista

U ime predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra uručila je u petak, 21. rujna, odlikovanje – Red hrvatskog trolista – vojnom izaslaniku SR Njemačke, pukovniku Ralfu Mayeru.

Odlikovanje je dodijeljeno zbog iznimnih zasluga u razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i Njemačke. Pukovnik Mayer akreditiran je vojnim izaslanikom 21. rujna 2009. godine, a tijekom njegova mandata uspostavljena je izvrsna platforma koja je Republici Hrvatskoj omogućila ulazak u krug zemalja sa statusom povlaštenog partnera SR Njemačke.

Prigodom dodjele odlikovanja zamjenica ministra Višnja Tafra istaknula je da je pukovnik Mayer znatno pridonio uspješnoj provedbi i unapređenju bilateralne obrambene suradnje između ministarstava obrane dviju zemalja, podignuvši je na vrlo visoku razinu. "U razdoblju mandata pukovnika Mayera bilateralna suradnja temeljila se na zajedničkom djelovanju u okviru NATO saveza, sudjelovanju u operacijama i zajedničkom angažmanu u stabilizaciji jugoistočne Europe, a kao rezultat stvorena je izvrsna platforma za uspostavu još sadržajnijeg i privilegiranijeg partnerstva", rekla je Tafra. Napomenula je da se hrvatsko-njemačko savezništvo najbolje očituje u međunarodnoj operaciji ISAF u kojoj pripadnici hrvatskih oružanih snaga, s njemačkim kolegama doprinose stabilizaciji i tranziciji Afganistana, a time i globalnoj sigurnosti.

Početkom rujna 2012. godine upućen je 20. kontingent OSRH s 259 pripadnika u međunarodnu mirovnu misiju ISAF, koji su razmješteni u sklopu Regionalnog zapovjedništva Sjever pod njemačkim vodstvom.

Pukovnik Ralf Mayer, koji je prije preuzimanja dužnosti vojnog izaslanika bio polaznik 11. naraštaja Ratne škole OS RH "Ban Josip Jelačić", zahvalio se na odlikovanju, kazavši da je ono rezultat zajedničke obrambene suradnje Hrvatske i Njemačke. Kao jedan od najvećih zajedničkih uspjeha istaknuo je uključenje Republike Hrvatske u međunarodnu operaciju ATALANTA, gdje se od ove godine nalaze dva časnika Hrvatske ratne mornarice, od kojih se jedan nalazi na brodu njemačke ratne mornarice, dok je drugi u njemačkoj bazi u Džibutiju.



Priopćenja