Njemački vojni zrakoplov "F-4 Phantom" na Plesu

U sklopu bilateralne obrambene suradnje između Njemačkog ratnog zrakoplovstva i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane, u srijedu, 15. svibnja 2001. godine, sletio je zrakoplov njemačkog vojnog zrakoplovstva tipa "F – 4 Phantom".

Ulazak u hrvatski zračni prostor te dolazak u zračnu luku Pleso njemačkog zrakoplova bio je u pratnji zrakoplova MiG 21, a njemačke i hrvatske pilote su, po slijetanju, pozdravili o.d. zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri te veleposlanik SR Njemačke u RH dr Bernd Fischer. General Ščuri je u svom obraćanju naglasio kako se radi o posjetu u sklopu vrlo uspješne dugogodišnje suradnje sa njemačkim partnerima, te kako će i ovaj posjet biti prilika za razmjenu iskustava u smislu uporabe borbenih aviona u NATO integriranom sustavu zračne obrane. "Ovaj posjet bilateralnih partnera jedna je u nizu aktivnosti gdje se neposredno, kroz stručne razgovore, mogu razmotriti pitanja, savjeti i prijedlozi, kako s njemačkim partnerima, tako i sa drugim zemljama članicama NATO-a, u dostizanju cilja pune operativne sposobnosti sustava nacionalne zračne obrane, kao dijela NATO integriranog sustava zračne obrane", rekao je general Ščuri. Njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer je istaknuo kako je ovaj posjet izvrsna prilika za razmjenu iskustava NATO saveznika, te je naglasio prijateljski i kolegijalni odnos hrvatskih i njemačkih pilota. "Taj odnos izuzetno je važan i za suradnju Njemačke i Hrvatske u važnoj misiji u Afganistanu" dodao je.

Piloti zrakoplova F -4 Phantom, pukovnik Frank Gräfe i zrakoplova MiG 21 bojnik Željko Ninić istaknuli su kako će ovaj posjet biti izuzetna prilika za razmjenu iskustava između pilota i zrakoplovno-tehničkog osoblja po pitanju obuke pilota, održavanja i servisiranja zrakoplova i sl.Priopćenja