General Lovrić i državni tajnik Šimunović primili u službeni posjet američko izaslanstvo predvođeno generalom Hertlingom

Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić i državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović sa suradnicima, primili su danas, 10. lipnja 2011.  godine u službeni posjet američko izaslanstvo predvođeno zapovjednikom Američkih kopnenih snaga u Europi, general pukovnikom Markom Hertling-om.


Na sastanku se razgovaralo o operaciji ISAF u Afganistanu, Školi vojne policije ANA u Kabulu te važnosti obučnih aktivnosti, a general Lovrić istaknuo je zadovoljstvo izvrsnim bilateralnim odnosima, posebice na području obuke i operacija potpore miru.  Državni tajnik Šimunović naglasio je strateško partnerstvo Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, čiji je odnos ulaskom RH u NATO ušao u novu dimenziju.
General Hertling osvrnuo se na sadržaj i opseg međunarodne vježbe „Immediate Response 11“ koja se ovih dana održava na vojnom poligonu kod Slunja i u Simulacijskom središtu u Zagrebu. „Prije 10 godina  ovakva se  vježba ne bi mogla održati. Danas su se pod vodstvom Hrvatske u vježbu uključili i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije“ istaknu je general. Također naglasio je da je ova vježba prigoda da se istraže mogući pravci budućeg zajedničkog djelovanja, odnosno dodatne mogućnosti zajedničke obuke.

U sklopu posjeta Hrvatskoj, američko izaslanstvo predvođeno generalom Hertling-om tijekom prijepodneva posjetilo je Simulacijsko središte ZOD HKoV-a u Zagrebu u kojem se odvija stožerni, računalno poduprti dio međunarodne vojne vježbe Immediate Response 11.  Ispred Simulacijskog središta u vojarni „Petar Zrinski“  američku delegaciju primili su načelnik Uprave za planiranje GS OSRH general bojnik Dragutin Repinc i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Zvonko Peternel.

O dosadašnjem tijeku vježbe „Immediate Response 11“ nazočne je izvijestio ko-direktor vježbe brigadir Robert Suntešić. Spomenuti su ciljevi, objekti, organizacija i scenarij vježbe, s naglaskom na dio koji se odvija u Simulacijskom središtu.
Tijekom dana američko izaslanstvo obići će i poligon „Eugen Kvaternik“ na Slunju gdje se održava terenski dio vježbe međunarodne vojne vježbe „Immediate Response 11“.

Priopćenja