Obilježena 20. godišnjica vojno redarstvene operacije Maslenica

Svečanom akademijom u zadarskom HNK kojoj su nazočili najviši državni i vojni dužnosnici, 22. siječnja 2013. obilježena je 20. godišnjica vojno redarstvene operacije Maslenica.


Središnjoj svečanosti prethodilo je polaganje vijenaca i odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Maslenica ispod središnjeg križa na zadarskom gradskom groblju te na spomen obilježju 3.bojne 4. gbr Imotski Sokolovi u Zadru. Vijence su zajedno položili predsjednik RH dr. Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, potom izaslanstvo Glavnog stožera OSRH na čelu s general pukovnikom Dragom Lovrićem, izaslanstva županije Zadarske i grada Zadra, generali Ante Gotovina i Damir Krstičević te predstavnici braniteljskih udruga.

Svečanoj akademiji uz spomenute visoke državne dužnosnike nazočili su i ministri obrane, unutarnjih poslova i branitelja, Ante Kotromanović, Ranko Ostojić i Predrag Matić, saborski zastupnici, predstavnici županije i grada, ratni zapovjednik VRO Maslenica general Ante Gotovina i drugi uzvanici. Tom je prigodom prikazan film Bernarda Kotlara s autentičnim snimkama iz operacije Maslenica, a zatim su se skupu obratili najviši uzvanici.

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić istaknuo je kako je VRO Maslenica bila jedna od težih i značajnijih operacija Domovinskog rata, a njezin se značaj ogleda u moralnoj snazi koju je dala stanovnicima ovog područja, cijeloj Hrvatskoj, te je stvorila uvjete za ponovno prometno povezivanje hrvatskog sjevera i juga.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako je ova operacija bila početak kraja Domovinskog rata te kako ta pobjeda nije bila samo trijumf branitelja već i trijumf hrvatske države. Osvrnuvši se na važnost oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču ocijenio je kako je tom presudom Hrvatska oslobođena odgovornosti te da je išla pravim putem, najavivši kako će se na isti način savjesno preuzevši svoje obaveze, ponašati i u Europi. "Pozivam sve da gradimo uspješnu, otvorenu i samosvjesnu državu", zaključio je premijer.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko zahvalio se svim hrvatskim braniteljima na uspješnoj provedbi operacije naglasivši kako su oni pokazali snagu i odlučnost te osigurali slobodnu i europsku Hrvatsku. "Sa svakim vašim uspjehom rastao je i uspjeh Republike Hrvatske. Hrvatska se izborila i zaslužila da se razvije po najvišim standardima Europe i svijeta. Moramo pokazati da smo jedinstveni na tom putu, a Domovinski rat mora ostati najbolja učiteljica hrvatske budućnosti", poručio je Leko.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović istaknuo je kako operacija Maslenica budi asocijacije na ponos, uspjeh, domoljublje i odlučnost branitelja, naglasivši da Hrvatsku danas čekaju novi izazovi. "Novi naraštaji imaju zadaću učiniti Hrvatsku uspješnom, zemljom mira i demokracije, ljudskih prava, poštenja i pravednosti, učiniti je državom koja svim svojim građanima jamči bolju budućnost", kazao je predsjednik.

Nastupom orkestra OSRH i klape HRM "Sveti Juraj" završena je središnja proslava obilježavanja VRO Maslenica.



Priopćenja