Ministar Kotromanović u službenom posjetu Iraku

Ministar obrane Ante Kotromanović s izaslanstvom boravio je od 19. do 22. siječnja 2014. u službenom posjetu Republici Irak

Ministra Kotromanovića danas, 22. siječnja 2014. u službeni posjet primio je predsjednik Vlade Republike Irak Nouri al-Maliki.

Tijekom radnog sastanka istaknuto je da je obrambena suradnja Hrvatske i Iraka na visokoj razini, te da će posjet ministra obrane RH doprinijeti njenom daljnjem poboljšanju i proširenju.

Ministar Kotromanović je iskazao namjeru nastavka angažmana Republike Hrvatske u naporima međunarodne zajednice usmjerenim na stvaranje preduvjeta za dugoročnu stabilnost Iraka, s naglaskom na jačanje iračkih kapaciteta za samostalan odgovor na izazove u izgradnji sigurnosti, te politički i gospodarski prosperitetnog društva. „Republika Hrvatska već je, kroz NATO misiju za obuku Irak – NATO Training Mission Irak, sudjelovala u opremanju i obuci iračkih oružanih snaga“, rekao je ministar Kotromanović.

Predsjednik Vlade Iraka Nouri al-Maliki zahvalio se na dosadašnjoj potpori Hrvatske u izgradnji stabilnog iračkog društva te dosadašnjem doprinosu Hrvatske u izgradnji sposobnosti iračkih sigurnosnih snaga. Također, predsjednik Vlade Maliki iskazao je i potporu produbljavaju gospodarskih i industrijskih odnosa Iraka i Hrvatske. Tijekom razgovora, ministar Kotromanović i predsjednik Vlade Maliki osvrnuli su se i na sigurnosnu situaciju u Iraku, kao i situaciju u kontekstu šire regije.

U okviru službenog posjeta Ministarstvu obrane Republike Irak, ministar Kotromanović sastao se i s nizom visokih dužnosnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Irak, te je posjetio iračku Vojnu akademiju tijekom kojih se razgovaralo o dosadašnjoj, te mogućnostima unapređenja bilateralne obrambene suradnje s naglaskom na utvrđivanju daljnjih modaliteta suradnje na području obuke, vojnog obrazovanja i vojno-tehničke suradnje.



Priopćenja