Kotromanović potpisao Sporazum o suradnji s RACVIAC-om

Ministar obrane Ante Kotromanović i direktor Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) veleposlanik Branimir Mandić potpisali su danas, 14. siječnja 2014. Tehnički sporazum o suradnji MORH-a s RACVIAC-om.

Sporazum regulira vrstu, količinu i kvalitetu potpore koju Ministarstvo obrane pruža radu RACVIAC-a kroz logističku potporu. Tehnički sporazum temelji se na Sporazumu o RACVIAC-u, te Sporazumu o potpori zemlje domaćina, koji je potpisan prošle godine između Vlade Republike Hrvatske i RACVIAC-a.

Centar za sigurnosnu suradnju je akademska, neovisna i neprofitna međunarodna organizacija u regionalnom vlasništvu, koja ima za cilj jačanje dijaloga i suradnje u području sigurnosti između zemalja jugoistočne Europe. Osnovna djelatnost ovog centra odnosi se na organizaciju seminara, tečajeva, radionica, konferencija i drugih aktivnosti iz područja sigurnosti za vojne i civilne predstavnike (stručnjake, parlamentarce i akademike) pretežno država jugoistočne Europe. Navedena djelatnost provodi se putem tri akademska stupa: za kooperativnu sigurnost i kontrolu naoružanja, za reformu sigurnosnog sektora i za međunarodnu i regionalnu suradnju s naglaskom na euro-atlantske integracije.

Članice ove jedine međunarodne organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj su: Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Turska. Pridružene članice organizacije su: Austrija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Norveška, Rusija, Slovenija, Španjolska, Švedska i UK, dok status promatrača imaju: Kanada, Moldova, Poljska, Slovačka, Ukrajina, Grčka i SAD.



Priopćenja