Odbor za obranu Hrvatskog sabora u MORH-u

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov su u srijedu, 5. srpnja 2017. godine predstavili aktivnosti i aktualne projekte u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora.

Tom prigodom, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević predstavio je aktivnosti Ministarstva obrane u 2017. godini. Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je u ovoj godini obrambeni proračun povećan za 9%, što nema nijednog klasificiranog postupka javne nabave u  2017. godini. Također, upoznao je članove saborskog Odbora s izradom strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti, Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, Strateškim planom Ministarstva obrane za razdoblje 2018.-2020. godine.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatski sabor prošli tjedan donio odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i Republici Poljskoj, u operaciji koalicijskih snaga "INHERENT RESOLVE" u Kuvajtu te u operaciji Europske unije "EUNAVFOR MED SOPHIA".

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov članovima saborskog Odbora prezentirao je stanje u Oružanim snagama, sudjelovanje pripadnika OS RH u misijama i operacijama, međunarodnim vojnim vježbama, obuci te projekte opremanja i modernizacije.

General Šundov istaknuo je kako je zadovoljan angažmanom pripadnika Oružanih snaga u operacijama diljem svijeta, posebno u Afganistanu i na Kosovu i što će Oružane snage sudjelovati u aktivnostima u okviru ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Litvi i Poljskoj, u cilju povećanja interoperabilnosti među saveznicama kroz zajednička uvježbavanja.

Saborskom odboru predstavljeni su i aktualni projekti opremanja i modernizacije helikopterima Kiowa Warrior, Panzerhaubicama 2000 .

Također, članovima Saborskog odbora za obranu predstavljen je projekt uvođenja višenamjenskog borbenog zrakoplova. Ovom prigodom, ministar je istaknuo kako je ovo najsloženiji i najvažniji projekt ne samo za Ministarstvo obrane, nego i za Republiku Hrvatsku.

"Istražujemo sve mogućnosti i već mjesecima sustavno ispitujemo svaki segment i iskustva zemalja koje su nedavno prošle takav proces kupnje borbenog zrakoplovstva. Ono što će biti ključno kod izbora su tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. Ovo je višegodišnji projekt, projekt države, projekt nekoliko Vlada. Želimo da se iz ovoga projekta razvije gospodarska suradnja, prijenos tehnologije i da se otvore nova radna mjesta.Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment  kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku", naglasio je ministar.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske će sredinom ovog mjeseca uputiti zahtjev za ponudu za nabavu borbenih aviona u pet država i to u Sjedinjene Američke Države, Kraljevinu Švedsku, Južnu Koreju, Državu Izrael i Grčku, nakon čega je do  kraja 2017. godine planirano donošenje odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva.

Definirano je  uključivanje predstavnika svih državnih tijela sa svrhom osiguravanja nacionalnog konsenzusa te upoznavanje sa svrhom, ciljevima i zadaćama Oružanih snaga Republike Hrvatske u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na zračni prostor Republike Hrvatske.



Priopćenja