Milanović, Kotromanović i Lovrić obišli donirana MRAP vozila

Predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović u pratnji ministra obrane RH Ante Kotromanović i načelnika Glavnog stožera OS RH, generala zbora Drage Lovrića posjetili su danas, 2. svibnja 2014. godine Remontni zavod OS RH, gdje se obavljaju završne radnje na 30 doniranih vozila MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle).

"Ovo je dobar posao, velika ušteda i dobili smo vrhunsku robu" istaknuo je premijer Milanović tijekom obilaska, dodavši kako je ovo samo dio od ukupnog kontingenta od preko 200 vozila.

General Lovrić pojasnio je kako će Oružane snage RH dobiti ukupno 212 vozila, u sklopu ove američke donacije, kojima će se opremiti postrojbe Oružanih snaga RH. „U ovim vozilima, cijela posada je zaštićena i sigurna od svih ugroza, od metaka, od eksplozija, od protutenkovskih mina“, istaknuo je general Lovrić.
Također, dodao je da se u suradnji s američkim partnerima provodi obuka tehničara i vozača ovih vozila, koji će biti osposobljeni do kraja godine.

Radi se o skupini od prvih 30 vozila tipa MRAP MaxxPro logističke namjene, od ukupno 212  MRAP vozila koja će, sukladno odluci Vlade SAD-a, biti donirana Republici Hrvatskoj. Donacija uključuje 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila) te 30 vozila tipa MRAP MaxxPro.

MRAP vozila težine su oko 18 tona, dužine oko 6, 8 metara, širine 2,7 m i visine 3,3 m, prosječne potrošnje oko 50 litara na 100 km.
Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i u Bojnu za specijalna djelovanja.



Priopćenja