Sastanak ministra Kotromanovića i slovenskog ministra Jakiča

Ministar obrane RH Ante Kotromanović primio je danas, 23. travnja 2014. godine, u službeni posjet ministra obrane Republike Slovenije Romana Jakiča, koji se sa izaslanstvom nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Tijekom susreta istaknuti su dobri odnosi Hrvatske i Slovenije, te je naglašeno da je nastavak svestranih prijateljskih odnosa strateški interes obiju strana. Spomenut je značaj dosadašnje dobre i fokusirane obrambene suradnje koja je pokazatelj kako obje države mogu djelovati sinergijski u cilju ostvarivanja strateških interesa. U tom je kontekstu spomenuto kako je Slovenija, uz Poljsku, Njemačku i Italiju, europski partner s kojim Oružane snage RH imaju najveći broj realiziranih aktivnosti obrambene suradnje.

Dvije strane potpisale su Plan bilateralne obrambene suradnje za 2014. godinu.

U okviru razgovora ministar Kotromanović je izrazio zadovoljstvo velikim brojem zajedničkih aktivnosti, posebno pozdravivši dosadašnji uzlazni trend u održavanju zajedničkih vježbi i obuke kao i dobru suradnju na području izobrazbe, dok je slovenski ministar Jakič izrazio zadovoljstvo ovim prvim formalnim sastankom dvaju ministara i dosadašnjom realizacijom bilateralne obrambene suradnje, ujedno zahvalivši hrvatskoj strani na pruženoj pomoći za vrijeme elementarnih nepogoda u Sloveniji.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima proširenja suradnje na područjima obrane i sigurnosti, pri čemu je zaključeno kako dvije zemlje dijele niz zajedničkih interesa gdje bi trebali proširiti te identificirati nove oblike suradnje te pronaći nova područja zajedničkog djelovanja, osobito u sklopu zajedničkog članstva u NATO-u i Europskoj uniji, zajedničkog angažmana i odgovornosti za stabilnost i sigurnost regije te zajedničkih interesa za osiguranje održavanja obrambenih sposobnosti, u situaciji kada se obje države suočavaju s padom obrambenih izdvajanja.

U okviru sastanka razgovaralo se i o pitanjima vezanim uz europsku i regionalnu sigurnost, posebice u svjetlu događaja u Ukrajini. Poseban naglasak stavljen je i na teme za predstojeći NATO summit koji će se održati na jesen ove godine u Walesu. Ministri Kotromanović i Jakič su se pored pitanja vezanih uz djelovanje Saveza u Afganistanu te razvoj obrambenih sposobnosti Saveza, posebno založili i za aktualizaciju politike otvorenih vrata NATO-a kao jedne od tema za predstojeći summit. Obje strane su potvrdile kako navedena politika ima poseban značaj za prostor jugoistočne Europe te države aspirantice poput Crne Gore i Republike Makedonije.

Tijekom službenog posjeta, slovensko izaslanstvo primit će Predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, a posjetit će i Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski".



Priopćenja