Sastanak ministara obrane država članica NATO-a

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovat će 4. i 5. lipnja 2013. godine u Bruxellesu na formalnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a.

Glavne teme dvodnevnog sastanka bit će posvećene usvajanju novih ciljeva sposobnosti koji su dodijeljeni članicama u sklopu Procesa obrambenog planiranja NATO-a, te dostizanja NATO-ove razine ambicije, definiranju buduće uloge NATO-a u području kibernetičke obrane te angažmanu Saveza u Afganistanu nakon 2014. godine. S tim u vezi, održat će se sastanak s ne-NATO sudionicama operacije ISAF, a ujedno se očekuje i usvajanje Koncepta operacije za novu misiju NATO-a u Afganistanu poslije 2014. godine.

Osim ministara obrane NATO članica, na sastanku je predviđeno sudjelovanje afganistanskog ministra obrane Bismillah Khan Muhammadija, Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a za Afganistan Jana Kubiša.

Također, predviđeno je i održavanje sastanka ministara obrane u formatu Komisije NATO-Gruzija tijekom kojeg se očekuje prezentiranje gruzijskih planova obrambenih reformi te detaljnijih informacija o planovima budućeg sudjelovanja u okviru nove NATO operacije Resolute Support u Afganistanu.



Najave