Vježba spremnosti protupožarnih snaga u Zadru

Na prostoru Zračne luke „Zadar“ u Zemuniku održat će se u ponedjeljak, 13. svibnja 2013. godine, od 10,30 sati, pokazna vježba spremnosti i osposobljenosti protupožarnih snaga pod nazivom "Ljeto 2013".

Na pokaznoj vježbi sudjelovat će protupožarne snage Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Namjenski organizirane protupožarne snage OS RH i Vatrogasne zajednice Županije zadarske.

Na vježbi će pored ostaloga biti prikazan način gašenja požara zemaljskim snagama te gašenje požara u suradnji sa zračnim snagama. U nastavku će protupožarne snage prikazati  desant vatrogasaca iz helikoptera, te postupke za spašavanje vatrogasaca. Na kraju vježbe bit će upriličeno i prigodno predstavljanje protupožarne opreme i letjelica.

Podsjetimo kako je u prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni zabilježen najveći broj intervencija OS RH do sada. Tako su OS RH sudjelovale na ukupno 420 požarišta.

Ukupno opožarena površina u čijem su gašenju lani sudjelovale Oružane snage je oko 12.500 ha, a zračne snage HRZ i PZO ostvarile su skoro 2000 sati naleta, izbacivši 52.000 tona vode. Najveći broj požara gasio se na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, njih 116.

Također, eskadrila je  pružala pomoć u gašenju požara i u drugim zemljama, 5 dana u Bosni i Hercegovini i 4 dana u Grčkoj.



Najave