Božinović na sajmu vojne opreme i naoružanja "IDEX 2011"

Na poziv potpredsjednika države, premijera i ministra obrane Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) Sheikha Mohammmada Bin Rashid Al Maktouma, ministar obrane Davor Božinović nalazi se u posjetu Abu Dhabiju gdje se održava sajam vojne opreme i naoružanja "IDEX 2011".


Na sajmu "IDEX 2011" sudjeluju hrvatske tvrtke "Đuro Đaković - specijalna vozila d.d.", "DOK-ING d.o.o", "Sestan Bush d.o.o", "Inkop-Obuća d.o.o.", "Kroko International d.o.o", te "Agencija Alan d.o.o." i Hrvatska gospodarska komora, koje je u sklopu posjeta sajmu obišao i ministar Božinović.
Podrška Ministarstva obrane hrvatskim tvrtkama u probijanju na tržište posebice je značajna u ovoj regiji srednjeg Istoka, o čemu će ministar Božinović razgovarati i s dužnosnicima UAE-a.

"Ovaj sajam je i prilika da se vidi u kojim se smjerovima očekuje razvoj vojne industrije u svijetu, koji su trendovi i ukoliko želimo ostati prisutni na tom tržištu moramo stalno držati korak s drugima", rekao je Božinović u razgovoru s hrvatskim izlagačima na "IDEX-u". "Također, sajam je prilika i za susrete sa srodnim proizvođačima vojne opreme i ispitivanje mogućnosti za izlazak na treća tržišta", istaknuo je Božinović.

UAE su protekle godine bili najveći uvoznik nove vojne opreme u regiji srednjeg Istoka, a u 2008., treći u svijetu po uvozu vojne opreme odmah iz Kine i Indije. U razdoblju od 2004.-2008. UAE su uvoznik 34 % od ukupnog uvoza vojne opreme i naoružanja u toj regiji.

Sajam "IDEX" 10.-ta je jubilarna izložba koja se svake dvije godine održava od 1993., a ove će godine okupiti više od 1000 tvrtki iz cijelog svijeta. Očekuje se kako će sajam obići više od 50 000 posjetitelja iz cijeloga svijeta uključujući i brojne civilne i vojne dužnosnike.
Priopćenja