Otvorena vježba Immediate Response 14

U vojarni Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski u Zagrebu u nedjelju, 17. kolovoza 2014., kratkom svečanošću otvorena je međunarodna vojna vježba „Immediate Response 14".

Vježbu, koja traje do 30. kolovoza, zajednički organiziraju Zapovjedništvo Američke kopnene vojske za Europu (USAREUR), te oružane snage Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Cilj je uvježbavanje vojnog osoblja za provedbu operacija potpore miru s naglaskom na pružanje humanitarne pomoći i otklanjanje posljedica katastrofa. Uz organizatore u vježbi sudjeluju i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Kosova, Mađarske, Makedonije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vježba se prvi puta istovremeno provodi u dvije zemlje članice NATO-a, i to na tri lokacije: simulacijski računalno podržani dio u simulacijskim središtima u Zagrebu i Postojni (Slovenija), a vježba na zemljištu, na slovenskom vojnom poligonu Poček. Dio vježbe Immediate Response 14 koji će se provesti u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske bit će fokusiran na uvježbavanje stožera multinacionalne brigade u provedbi humanitarnih operacija kao što su sanacija terena, izgradnja i popravak prometnica, izgradnja kampova, pročišćavanje vode, organizacija i zaštita konvoja za dostavu humanitarne pomoći, uništavanje eksplozivnih sredstava i drugo.

U vježbi sudjeluje 175 pripadnika OS RH s različitim zadaćama, od zapovjednih i stožernih dužnosti, do medicinskih timova na zemljištu.

Na otvorenju vježbe u Republici Hrvatskoj postrojenim sudionicima u vojarni Petar Zrinski se obratio njezin direktor, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade HKoV-a brigadni general Siniša Jurković. Uputivši pozdrave načelnika GS OSRH generala zbora Drage Lovrića i zapovjednika HKoV-a generala pukovnika Dragutina Repinca, Jurković je naglasio činjenicu da se Immediate Response 14 održava u dvije države i da po prvi put obuhvaća razinu brigade. Detaljnije govorivši o glavnim ciljevima vježbe, general je istaknuo obuku osoblja u procesu planiranja i procedurama na razini brigade i bojni, kao i podizanje razine interoperabilnosti. Ipak, ključno je što vježba pridonosi stabilnosti i sigurnosti regije, te podiže razinu povjerenja među državama, zaključio je Jurković.



Priopćenja