Svečani završetak obuke omanskih pilota

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, danas, 20. prosinca 2014. godine, obilježen je završetak izobrazbe pripadnika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman), koji su se za vojne pilote školovali u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

 

Tom su prigodom dvanaestorici pilota, koji su uspješno završili obuku uručene diplome i pilotske značke Omanskog kraljevskog  zrakoplovstva, a trojici najboljih i nagrade MORH-a i OS RH.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Glavnog stožera OS RH i izaslanik ministra obrane RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika zračnih snaga Sultanata Oman brigadir Naser Said Al Saaidi, zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Dražen Ščuri, zapovjednik HKoV-a general bojnik Mate Ostović,  zapovjednik 93. zb HRZ i PZO-a brigadir Karol Lučan, piloti i nastavnici letenja iz Eskadrile aviona 93. zb i drugi. 

Čestitajući omanskim pilotima na uspješno završenoj izobrazbi načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić je kazao kako će im ovaj dan trajno ostati u sjećanju jer su se upravo ovdje u Zadru, službeno pridružili vrlo ekskluzivnom klubu - klubu vojnih pilota, te kako je ovo poseban dan za njih, ali i za Oružane snage Republike Hrvatske.“Vaš uspjeh je ujedno i naš uspjeh”, kazao je general Lovrić te dodao kako su naši piloti napravili sve da omanskim kolegama na najbolji način prenesu svoja znanja i iskustva. Istaknuo je i kako prihvaćajući poziv vojnog pilota znaju da moraju biti spremni na cjeloživotno obrazovanje jer će usvajanje znanja i vještina biti itekako važno za njihovu karijeru i još važnije - život. “Nemojte se bojati uzeti inicijativu, ali poštujte iskustvo svojih starijih kolega”,poručio im je general Lovrić te ih pozvao da neprekidno rade na svom profesionalnom razvoju i usavršavanju. Poželio im je dugu i uspješnu karijeru te kazao kako vjeruje da će i Sultan Qaboos Bin Said Al Said biti ponosan na njih. 

Predstavnik omanskih zračnih snaga brigadir Naser Said Al Saaidi rekao je kako je od danas omansko zrakoplovstvo bogatije za 12 vojnih pilota. Čestitao je svojim pilotima na postIgnutom uspjehu, istaknuo kako su tijekom obuke obje strane uložile veliki trud te ukazao na visoku profesionalnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Brigadir Al Saaidi je zahvalio i lokalnoj zajednici te kazao kako se omanski piloti u svoju zemlju vraćaju ne samo s¸letačkim iskustvima nego i s dobrim poznavanjem Hrvatske. 

Pilotima Omanskog kraljevskog zrakoplovstva čestitao je i zapovjednik HRZ-a i PZO-a general Šćuri. “Ovo je bio zajednički projekt u kojem su I hrvatska I omanska strana pokazale podjednako trud, zalaganje i profesionalizam. Upravo takav partnerski pristup u ovom projektu rezultirao je uspješnim završetkom obuke.”, istaknuo je general Šćuri. 

 

Na uspješno završenom školovanju pilotima iz Omana čestitali su pukovnik Željko Harapin zapovjednik Eskadrile aviona 93. zb i pukovnik Goran Huljev zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ-a i PZO-a Rudolf Perešin. Obojica su ukazala na njihovu profesionalnost, a vjeruju i da će tijekom cijele svoje karijere davati najbolje od sebe. Poručnik Sultan Al Kindi zahvalio se ispred omanskih pilota svima koji su  dali svoj doprinos u njihovom školovanju. Poručio je i kako će nastaviti usvršavati svoje vještine i znanja. Svečanost je završila dodjelom zahvala omanskih pilota nastavnicima letenja iz Eskadrile aviona 93. ZB HRZ-a i PZO-a. 

 



Priopćenja