Reagiranje MORH-a na članak u "Slobodnoj Dalmaciji"

Novinar Denis Krnić je u Slobodnoj Dalmaciji, 06. srpnja ove godine, u članku pod naslovom "MiG-ovi servisirani u Ukrajini se ruše, a mi ondje šaljemo svoje" objavio niz netočnih i proizvoljnih kostrukcija koje za cilj imaju dovesti u pitanje posao sa ukrajinskom stranom.

Redom, nije točna objavljena informacija o kvaru hrvatskog zrakoplova AN 32 prilikom povratka sa remonta u Ukrajini, jer kvara nije ni bilo.

Informacije o razlozima padova jemenskih MiG-ova predstavljaju autorovu spekulaciju bez ikakvih pouzdanih dokaza.

Tijekom postupka odabira remonta MiG-ova Povjerenstvo MORH-a je procijenilo sposobnost ponuđača za remont MiG-ova, te utvrdilo da ukrajinski ponuđač zadovoljava uvjete iz natječaja.

Na cijeli tijek provedenog natječaja rumunjska strana nije imala prigovora. U prilog tome ide i pismo zahvale ministru obrane na korektno provedenom natječaju dobivenom od rumunjske strane.

Posebno naglašavamo da se član Povjerenstva MORH-a, brigadir Ivan Selak, jedan od naših najboljih probnih pilota osobno uvjerio u kvalitetu zrakoplova MiG 21 u Ukrajini.

Nije točna informacija o umirovljenju djelatnih vojnih osoba koje su sudjelovale u postupku izvida sposobnosti ponuđača, niti u postupku javne nabave za remont MiG 21.

Neistinita je objavljena informacija o neprovođenju natječaja u postupku remonta helikoptera od strane ZTC-a. Postupak je proveden prema Zakonu o javnoj nabavi.

Nije točna informacija da u ugovoru nisu navedeni troškovi transporta, goriva, obuke pilota.

Želimo naglasiti da je autor članka više puta bio pozivan od strane MORH-a na redovite brifinge za novinare u svezi postupaka javne nabave za koju je javnost zainteresirana, ali se nikada nije odazvao.

Mišljenja smo da autor svojim neprimjerenim i proizvoljnim tvrdnjama nastoji dezinformirati javnost i na neprihvatljiv, tendenciozan i maliciozan način dovesti u pitanje kredibilitet i transparentnost postupaka javne nabave u MORH-u.



Priopćenja