Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa održana na HVU

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" danas, 14. listopada 2010. započela je dvodnevna Druga konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa, u organiaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na Konferenciji sudjeluju predstavnici Ministarstva obrane RH, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, akademske zajednice, Državne geodetske uprave, Hidrometeorološkog zavoda, Vatrogasne zajednice i drugih ustanova i zavoda koje na bilo koji način sudjeluju u odgovoru na izvanredne situacije i katastrofe te predstavnici službi zaštite i spašavanja iz zemalja u regiji.

Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Tom je prigodom ukazao na značaj prevencije i uređenog zakonodavstva u smanjenju rizika od katastrofa, neprekidnu izgradnju i jačanje sustava odgovora na katastrofe kao i na značaj međunarodne suradnje. „U odgovoru na katastrofe svijet se opredijelio na zajedničko djelovanje. Sustav zaštite i spašavanja nije moguće graditi izolirano. Katastrofe ne poznaju granice zato je međunarodna suradnja i zajedničko djelovanje na smanjenju rizika od katastrofa nužno“, istaknuo je ministar Karamarko. Napomenuo je i kako Hrvatska aktivno sudjeluje u brojnim međunarodnim institucijama i inicijativama koje se bave smanjenjem rizika od katastrofa.

U ime MORH-a i OS RH sudionike je pozdravio zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, koji je tom prigodom istaknuo kako su Oružane snage RH u svakom trenutku spremne dati potporu u odgovoru na katastrofe što je u praksi već i potvrđeno.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut u uvodnom izlaganju rekao je da je osnivanje nacionalnih platformi opravdalo svoje postojanje već zbog neumoljivih brojki o stotinama elementarnih nepogoda godišnje diljem svijeta. Također, istaknuo je kako je na ovoj Konferenciji prijavljeno 45 radova eminentnih stručnjaka iz Hrvatske iz područja borbe protiv prirodnih katastrofa.

Upravljanje u izvanrednim uvjetima, klimatske promjene, rano upozoravanje i razvoj kapaciteta za odgovor na izvanredne situacije i katastrofe, jačanje svijesti o opasnostima i razvoj sigurnosne kulture, međunarodna suradnja u smanjenju rizika od katastrofa, samo su neke od tema o kojim će se raspravljati tijekom dvodnevnog zasjedanja. Očekuje se kako će drugog dana na Konferenciji biti nazočna i pomoćnica glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, Margaret Wahlstrom.




Priopćenja