Otvorena konferencija "RH u suvremenom sigurnosnom okruženju"

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OS RH) Kolinda Grabar Kitarović danas je, 15. lipnja 2015., u vojarni Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Petar Zrinski" u Zagrebu, otvorila međunarodnu konferenciju "Republika Hrvatska u suvremenom sigurnosnom okruženju - prijetnje, izazovi i odgovori". Organizatori konferencije su Centar za obrambene i strateške studije HVU-a i Institut za razvoj međunarodnih odnosa (IRMO), pod pokroviteljstvom NATO-ove Službe za javnu diplomaciju.

 

 Uz Predsjednicu Republike, otvorenju konferencije, između ostalih, prisustvovala je i zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić, predstavnici sveučilišne zajednice, diplomatskog zbora u RH, NATO-a i drugi.

Na Konferenciji, kao predavači i sudionici, sudjeluju i drugi predstavnici MORH-a, OS RH te drugih međunarodnih, vladinih i nevladinih institucija i organizacija povezanih s temama regionalne i globalne sigurnosti. 

Otvarajući Konferenciju, Predsjednica Republike je istaknula da se svijet mijenja velikom brzinom, što donosi nove prilike, ali i izazove. Zato moramo stalno procjenjivati naše sigurnosno okružje i naše sposobnosti odgovora na izazove. To je i razlog što prihvaćamo činjenicu da je vojna transformacija kontinuiran proces adaptacije ključnih političkih i strateških dokumenata i naših sposobnosti odgovora na suvremene prijetnje i izazove nacionalnoj sigurnosti. Nadalje, predsjednica je istaknula nužnost rasprave i suradnje sa saveznicima, partnerima i susjedima, u čemu je velika vrijednost konferencije, kao i u relevantnim temama, predavačima i gostima.

Zamjenica ministra obrane Tafra je tijekom obraćanja istaknula odgovornost obrambeno-sigurnosnih sustava za zaštitu građana, obranu interesa i promociju vrijednosti. "Male zemlje poput Hrvatske ne mogu igrati odlučujuću ulogu u borbi protiv globalnih prijetnji ali mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti kroz stabilizaciju vlastitog susjedstva i konstruktivnu ulogu u multinacionalnim strukturama", rekla je Tafra dodajući da je Hrvatski doprinos NATO-u veći od njezine veličine i istaknuvši podršku RH zemljama koje aspiriraju euroatlantskim integracijama, a koje su bitne za mir i stabilnost.

Koncept Konferencije osmišljen je tako da ojača postojeće transatlantske vrijednosti i prenese ih predstavnicima zemalja koje teže članstvu u NATO-u, ali i da poboljša postojeću razinu informiranosti i kvalitetu rasprava u hrvatskom društvu, na razinama odlučivanja i šire.  

Agenda je podijeljena u tri osnovna panela. Prvi panel "Nove pojave, glavni izazovi i prijetnje u suvremenom euroatlantskom/europskom sigurnosnom okružju" obuhvaća teme o konfliktu u Ukrajini i njegovom utjecaju na odnose između Zapada i Rusije te mogućim posljedicama na jugoistočnu Europu i Hrvatsku, zatim o prijetnji koju predstavlja tzv. ISIS te o odražavanju gospodarske krize na obrambene proračune. 

Tijekom drugog panela "Obrambene i sigurnosne implikacije i odgovori na izazove i prijetnje" govorit će se o posljednjim događajima u Ukrajini i na Bliskom istoku i njihovom utjecaju na zapadne obrambene sustave, te o mogućnostima i ambicijama kojima bi EU mogla odgovoriti na sigurnosne prijetnje u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Panel se nastavlja temom o značaju NATO-a za europsku sigurnost i razvoju NATO-ovog sustava Pametne obrane, te izazovima za sustave nacionalne sigurnosti.

Posljednji, treći panel je "Uloga Republike Hrvatske, kao članice NATO-a i EU-a, u suvremenom sigurnosnom okružju i potrebne obrambene i sigurnosne sposobnosti". Teme ovog panela dotiču se postojećih vojnih i civilnih sposobnosti RH naspram izazova i prijetnji te uspostave ravnoteže između nacionalnih i savezničkih sposobnosti, zatim nadzora granica te ulaska RH u šengenski prostor. Razmatrat će se sadašnja i potencijalna uloga naše zemlje u sigurnosnoj suradnji unutar NATO-a i EU-a, te pogled na hrvatsku ulogu u jugoistočnoj Europi.

 

 

 

 



Priopćenja