Na VP “Eugen Kvaternik” kod Slunja održana vježba "Sokol 15"

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja od 25. svibnja do 3. lipnja 2015. godine održana je vježba ojačane mehanizirane bojne u obrani s bojnim gađanjem “Sokol 15”.

Nositelj provedbe vježbe je Gardijsko oklopno-mehanizirana brigada (GOMBR) odnosno 1. mehanizirana bojna „Sokolovi", kojoj su potporu pružili pripadnici tenkovske bojne „Kune“, Topničko-raketna bojna te Inženjerijska bojna, kao i druge podređene postrojbe HKoV-a. Svrha vježbe bila je prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz međurodovsko djelovanje.
U utorak, 2. lipnja održano je bojno gađanje u nazočnosti zamjenika zapovjednika HKoV-a general bojnika Mladena Fuzula, novog zapovjednika GOMBR-e brigadira Denisa Tretinjaka te ostalih uzvanika.


Zamjenik zapovjednika HKoV-a general bojnik Mladen Fuzul istaknuo je kako je iznimno zadovoljan vježbom posebno istaknuvši doprinos mladih pripadnica i pripadnika OS RH koji su po prvi puta bojno djelovali s velikim uspjehom. “Ovo je dio krune obuke koju ste proveli s vrlo visokom učinkovitošću i pokazali da ste spremni za najveće izazove”, rekao je general Fuzul sudionicima vježbe po završetku.
Zapovjednik Središta za borbenu obuku, ujedno i direktor vježbe brigadir Ivan Jurilj rekao je da se na vježbi moglo vidjeti kako su OS RH spremne za bilo koju zadaću, bilo na teritoriju Hrvatske ili u sastavu NATO snaga širom svijeta. “Ovdje ste mogli vidjeti sinergiju djelovanja svih postrojbi u organizaciji i provedbi vježbe, kao i učinkoviti manevar vatre i pokreta svih uključenih postrojbi”, zaključio je brigadir Jurilj.


“U vježbi je bilo uključeno gotovo 250 ljudi, a ukupno je u potpori bilo još toliko ljudi. Vježba je provedena u dva dana, jučer je bila generalna proba, a danas je bila glavna vježba. Međutim, sama priprema trajala je nekoliko mjeseci”, zaključio je zapovjednik prve mehanizirane bojne “Sokolovi” pukovnik Ivan Miloš.



Priopćenja