Ministar obrane u službenom posjetu glavnom tajniku NATO-a

Ministar obrane Josip Buljević sastao se 11. travnja 2016. s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja o prioritetima za predstojeći NATO samit, koji će se održati 8.-9. srpnja 2016. u Varšavi, a čija će središnja tema obuhvatiti buduće korake na razini Saveza potrebne za dugoročnu prilagodbu u kontekstu promijenjenog sigurnosnog okruženja.

Teme razgovora ministra Buljevića i glavnog tajnika Stoltenberga bile su i nove ugroze sigurnosti na periferiji Saveza i u zemljama u hrvatskom susjedstvu, s posebnim naglaskom na sigurnosnim izazovima u području jugoistočne Europe.

U tom kontekstu, glavni tajnik je potvrdio značaj stabilnosti jugoistočne Europe za NATO i za Europu u cijelosti. Obostrano je zaključeno kako euroatlantski procesi pozitivno djeluju na povećanje razine stabilnosti i sigurnosti u tom dijelu Europe. U tom smislu pozdravili su skoro potpisivanje Sporazuma o pristupanju Crne Gore za članstvo u NATO-u.

 Ministar obrane potvrdio je snažnu predanost članstvu Republike Hrvatske u okviru NATO-a. Tom prilikom istaknuo je kako će Republika Hrvatska i dalje pružati snažnu potporu te prenositi svoja znanja i iskustva zemljama u hrvatskom susjedstvu na njihovom europskom i euroatlantskom putu.

U okviru posjeta ministar Buljević posjetio je i Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri NATO-u, te održao sastanke sa stalnim predstavnikom i veleposlanikom Borisom Grigićem, te vojnim predstavnikom generalom Matom Pađenom.



Priopćenja