Ministar Buljević na sastanku Srednjoeuropske obrambene suradnje

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je 31. ožujka i 1. travnja 2016. na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) u Beču, Austrija.

Na prvom dijelu sastanka, na kojem su uz ministre obrane CEDC-a sudjelovali i ministri obrane Makedonije, Crne Gore i Srbije, razmijenjeni su stavovi o mogućnostima zajedničkog suočavanja s izazovima migracijske krize na tzv. jugoistočnoj europskoj migracijskoj ruti. U tom pogledu je istaknuto kako je za suočavanje s pojavom migracija potrebno zajedničko i sveobuhvatno europsko rješenje, ali kako su mjere koje se predlažu na razini CEDC-a nužne kao sredstvo trenutnog odgovora.

U svom obraćanju ministar Buljević je istaknuo kako Republika Hrvatska podržava inicijativu za angažiranjem svih raspoloživih potencijala u pružanju pomoći najugroženijim državama na tzv. jugoistočnoj europskoj migracijskoj ruti te kako će Republika Hrvatska u tom pogledu dati svoj doprinos. Također je naglasio kako ova inicijativa unutar CEDC-a, kao i šira europska strategija suočavanja s migracijama, mora biti dopunjena sveobuhvatnim naporima na suzbijanju izvornih uzroka te pojave - djelovanju terorističke organizacije ISIL.

U cilju formuliranja zaključnih zajedničkih stavova ministara obrane CEDC-a o daljnjem smjeru suočavanja s migracijskom krizom, usuglašeno je kako će se do 12. travnja usuglasiti Deklaracija, koja će se zatim uputiti i Visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federici Mogherini, sa svrhom stavljanja rasprave o problemu migracija na jugoistočnom europskom pravcu na dnevni red predstojećih ministarskih sastanaka EU.

Na drugom su panelu ministri obrane CEDC-a i Poljske kao države promatračice raspravljali o daljnjem jačanju suradnje u sklopu Srednjoeuropske obrambene suradnje. Ministar Buljević istaknuo je kako je Srednjoeuropska obrambena suradnja dokazala relevantnost i korisnost, što je osobito važno u vremenima kriza i izazova, koji donose veliki pritisak na našu koheziju i solidarnost.

Govoreći o područjima suradnje ministar je istaknuo vrijednost nove inicijative – uporabe vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje prekogranične suradnje u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje. Naveo je primjere dosadašnje suradnje, posebice na području obuke specijalnih snaga i obuke helikopterskih posada, te istaknuo potencijal za jačanje suradnje i sposobnosti koji pruža Katalog obuke za 2016./2017. država Srednjoeuropske obrambene suradnje koji je izradila Hrvatska.

Na kraju drugog panela ministri obrane potpisali su Pismo namjere o korištenju vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje prekogranične suradnje u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Srednjoeuropska obrambena suradnja je inicijativa usmjerena na jačanje suradnje na području obrane država članica: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Poljske kao promatrača.



Priopćenja