Obilježena 25. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije Josipa Jovića

Komemorativnim skupom na Plitvicama danas je, 31. ožujka 2016. godine, obilježena 25. obljetnica akcije "Plitvice" i godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo u toj akciji na Uskrs 1991. godine.

Uz obitelj, prijatelje i suborce, na Spomen-obilježje vijence su položili predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko kao izaslanik predsjednika Vlade RH te izaslanik predsjednice RH, posebni savjetnik Ante Deur. Zajednički vijenac MUP-a, MORH-a i Ministarstva branitelja položili su ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar branitelja Tomo Medved i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić s pridruženim izaslanstvima OSRH-a i Ravnateljstva policije, a isto su učinili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici ostalih institucija.

Prisjećajući se događaja poznatog kao Krvavi Uskrs, predsjednik Sabora akademik Željko Reiner rekao je da je  ono što se dogodilo na Plitvicama bilo naznaka svega što se događalo sljedećih godina, ali na kraju i naznaka pobjede jer je akcija Plitvice bila pobjednička akcija. "Zbog toga mi koji smo preživjeli, za razliku od Josipa Jovića i svih žrtava Domovinskog rata, imamo obvezu čuvati slobodu, neovisnost i demokraciju u Hrvatskoj", poručio je Reiner.

Prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko u svom obraćanju rekao je kako žrtva Josipa Jovića ne smije biti uzaludna jer je ovaj mladić svoj život dao u borbi za neovisnost i samostalnost Hrvatske. "Josip Jović poginuo je za pravedan i častan cilj hrvatske suverenosti", zaključio je prvi potpredsjednik Vlade RH.

Posebni savjetnik predsjednice RH Ante Deur prisutnima je na obilježavanju obljetnice akcije koja je bila jedna od prvih osloboditeljskih akcija hrvatskih snaga naglasio kako je Josipovo ime simbol hrvatskog otpora i spremnosti na žrtvu za slobodu domovine.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić obljetnicu je nazvao danom ponosa i sjećanja. "Ovo mjesto u meni zaziva molitvu zahvale jer je na ovom mjestu zlo pokušalo ubiti slobodu i nadu", rekao je ministar i dodao da je Josip Jović simbol slobode i nade za koju se trebaju boriti buduće generacije. 

Sve prisutne pozdravio je i zapovjednik akcije "Plitvice", general zbora u mirovini Josip Lucić, koji je tom prilikom istaknuo da je ljubav prema domovini početkom 90-ih okupila dragovoljce iz cijele Hrvatske i svijeta te se ne smije dozvoliti da sve žrtve padnu u zaborav.

Na kraju komemoracije vojni ordinarij mons. Jure Bogdan održao je molitvu te rekao kako se na današnji dan prisjećamo svih koji su ugradili svoje živote u temelje hrvatske samostalnosti, slobode i neovisnosti.



Priopćenja