Seminar o Borbenim skupinama EU

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, danas, 8. lipnja 2011. održan je seminar "Borbene skupine Europske Unije" (EUBG), u organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Poljske u RH. U radu seminara sudjelovalo je više hrvatskih i poljskih stručnjaka predvođenih državnim tajnikom MORH-a Pjerom Šimunovićem i vojnim savjetnikom ministra obrane Republike Poljske, general bojnikom Boguszlawom Pacekom.

Uvodnim govorima nazočne su pozdravili državni tajnik Šimunović, poljski veleposlanik u RH Wieslaw Tarka, i ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" general bojnik Mirko Šundov.

U sklopu seminara razmatrano je angažiranje, djelovanje i način organiziranja Borbenih skupina Europske Unije u mogućim kriznim situacijama te je bilo riječi o aktualnim međunarodnim misijama koje provodi EU. Također, razgovaralo se o skorašnjem predsjedanju Poljske Europskom Unijom, te o dosadašnjem angažmanu Republike Hrvatske u Borbenim skupinama i međunarodnim mirovnim misijama EU-a.

Zahvalivši poljskim predstavnicima na iniciranju Seminara i poticanju razvoja EUBG-a, državni tajnik Šimunović naglasio je, kako je uvjeren da će Hrvatska u srpnju 2013. postati punopravna članica Unije te istaknuo zajedničke obrambene sposobnosti kao bitan dio sveukupne vanjske politike EU.Priopćenja