Izložba "Mladen Genc – ratni foto zapisi s bojišnica diljem Hrvatske"

U Galeriji "Zvonimir" Ministarstva obrane RH u četvrtak, 12. travnja 2018. s početkom u 18 sati otvorit će se izložba pod nazivom "Mladen Genc – ratni fotozapisi s bojišnica diljem Hrvatske".



Mladen Genc put ratnoga izvjestitelja započeo je izvještajima o ratu u Sloveniji, da bi u drugoj polovici 1991. godine kao akreditirani novinar, a zatim i kao dragovoljac Domovinskoga rata svojim fotografskim aparatom bilježio događaje na hrvatskim ratištima.

Kao novinar najprije odlazi na pokupsko bojište, a u jesen 1991. kao hrvatski dragovoljac našao se na pakračko-lipičkom bojištu.

Tijekom 1992. bio je i na novljanskom ratištu, gdje na području Starog Grabovca nastaju fotografije koje dokumentiraju svakodnevicu hrvatskih branitelja na tome prostoru. Iste godine bio je i na slavonskome bojištu, na posljednjoj crti obrane Osijeka.

U zimi 1992./1993. nastaju fotografije na ličkome bojištu, ponajviše u Gospiću i na prvim crtama bojišnice. Naposljetku, Genc dolazi i na južnodalmatinsko bojište, gdje bilježi kulturocid počinjen nad tamošnjom sakralnom i profanom baštinom.  

Izložba obuhvaća više od 60 fotografija i otvorena je do 20. travanja, a može se razgledati radnim danom od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.





Najave