Reagiranje MORH-a na članak objavljen u tjedniku Globus

Vezano uz navode objavljene u tjedniku Globus od 20. prosinca 2013., u članku pod naslovom "Otkrivamo pravi stup srama, 54 najveća rasipnika" Ministarstvo obrane RH objavljuje reagiranje:

Netočan je podatak da je "Ministar Kotromanović  u dijelu Ministarstva "sigurnosni poslovi" imao novi trošak od 32,3 milijuna kuna".

Vojno-sigurnosni poslovi oduvijek su u djelokrugu rada Ministarstva obrane te se financiraju iz proračuna Ministarstva obrane, budući je VSOA ustrojstvena jedinica MO (čl. 24 Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu).

Zbog promjena u organizacijskoj i programskoj strukturi proračuna Ministarstva obrane  za 2013. godinu i rashodi sigurnosnih poslova izdvojeni su i iskazani u posebnu aktivnost kako bi javnost  imala detaljnije informacije o sadašnjim i budućim rashodima fiskalnih aktivnosti.

Poštujući načelo transparentnosti proračuna dajemo podatke o rashodima sigurnosnih poslova za razdoblje 2012. i 2013. godine.

Za navedene poslove 2012. godine utrošeno je 37,4 milijuna kuna. U izvornom proračunu za 2013. (NN, br.139/12.) na aktivnosti: sigurnosni poslovi planirano je 36,4 milijuna kuna. Izmjenama i dopunama Državnog proračuna (NN, br. 53/13.) planirana sredstva su smanjena za 4 milijuna kuna te su u drugim Izmjenama i dopunama Državnog proračuna (NN, br. 145/13.) ostala nepromijenjena u iznosu od 32,3 milijuna kuna.

Također, naglašavamo da je smanjenje financijskog plana Ministarstva obrane rezultat smanjenja rashoda za zaposlene, rashoda za mirovne misije i režijskih troškova, a ne kako se navodi "rezanja na stavkama modernizacije, investicija i izgradnje".  Naprotiv, u ovoj godini su značajna sredstva osigurana za modernizaciju i održavanje materijalnih sredstava i sustava te se ona izmjenama proračuna nisu smanjivala.



Priopćenja