Predsjednik Vlade i ministar obrane predstavili Strategiju u Saboru

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u srijedu, 28. lipnja 2017., predstavili su prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti i prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u Hrvatskom saboru.

Tom prilikom predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je cilj ovim temeljnim dokumentima postaviti okvire koji će omogućiti prepoznavanje i reagiranje na opasnosti u skladu s visokim svjetskim i europskim standardima. "Prijetnje terorizmom promijenile su kartu pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti, a pravodobno djelovanje daleko van granica i Hrvatske i EU može spriječiti sigurnosne ugroze na našem teritoriju i to je poruka koju nosi ovaj dokument", istaknuo je Plenković.

Također je naglasio kako se njime zatvaraju praznine koje su bile uočene u pogledu koordinacije te pravovremene reakcije na rizike i krize. "Ova dva dokumenta mogu dati dodatnu snagu svim nadležnim državnim institucijama koje su uključene u pitanja nacionalne sigurnosti. Uvjeren sam da će ovo biti podloga aktivnosti na području zaštite nacionalne sigurnosti i sustav domovinske sigurnosti", naglasio je Plenković.


Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako Strategija nacionalne sigurnosti razvija sveobuhvatni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti s ciljem razvoja sigurnosnih politika koje će na nacionalnoj razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti, u suradnji sa saveznicima i partnerima. "Želimo da naš sustav domovinske sigurnosti bude moderan, ali s druge strane da bude racionalan, učinkovit i da on odgovara i našoj tradiciji i našim potrebama", istaknuo je Krstičević.

Također je naglasio da Hrvatska treba partnerstvo za sigurnost te da iz tog partnerstva proizađe sustav domovinske sigurnosti kojeg smo imali u Domovinskom ratu. „To je bila ta sinergija, zajedništvo i vojske, policije, vatrogastva, akademske zajednice i građana da bi se obranili i kasnije oslobodili. Mislim da nam je to zajedništvo i danas potrebno u sustavu domovinske sigurnosti“, istaknuo je ministar.

 



Priopćenja