Ministar Krstičević na konferenciji o Europskoj uniji u Dubrovniku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je u petak, 23. lipnja 2017. godine na konferenciji pod nazivom „Europska unija – između potrebe i mogućnosti“ koja je održana u Dubrovniku.

Na konferenciji su sudjelovali i pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za sigurnosne izazove Sorin Ducaru, potpredsjednik Europskog parlamenta Ioan Mirceau Pascu, zamjenik izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Rinis Goos, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković, predsjednik delegacije Europskog parlamenta za BIH i Kosovo Tonino Picula i drugi visoki uzvanici.

Na konferenciji se raspravljalo o sigurnosnim izazovima, zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije nakon usvajanja Globalne strategije EU, mogućim zajedničkim rješenjima za poboljšanje sigurnosti od interesa za građane Europske unije, sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi i drugim izazovima s kojima se suočavaju europske države.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Ioan Mirceu Pascu istaknuo je važnost sigurnosti i obrane Europske unije u današnjim uvjetima te kako je ovo dobra prilika za razmjenu mišljenja i pronalaženja mogućih rješenja za poboljšanje sigurnosnih uvjeta. Također, naglasio je potrebu ulaganja u sigurnosne i obrambene kapacitete EU.

Ministar Krstičević sudjelovao je na panelu posvećenom sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Europi. Tom prigodom, ministar je istaknuo kako danas moramo biti svjesni kako se sigurnosne prijetnje, ugroze, rizici i izazovi mijenjaju kontinuirano i brzo, složeni su, povezani i nepredvidivi čime se stvara potreba za stalnim razvojem nacionalne sigurnosne politike i razvojem sposobnosti za odgovor na te promjene.

"Sigurnosna situacija u svijetu se usložnjava. Moramo biti spremni odgovoriti na nove sigurnosne prijetnje i ugroze. Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo jamčit će svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet svih građana Republike Hrvatske", rekao je ministar Krstičević.



Priopćenja