Najavljena svečana promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru

Povodom održavanja svečane promocije polaznika vojnih škola Oružanih snaga Republike Hrvatske, u srijedu, 21. lipnja 2017., u Gradskoj vijećnici u Vukovaru održana je konferencija za medije, na kojoj su svečanu promociju predstavili zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" general-pukovnik Slavko Barić i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general Barić ujedno i čelnik Organizacijskog odbora za organizaciju promocije polaznika vojnih škola zahvalio je gradonačelniku Penavi na svemu što je grad Vukovar učinio kako bi se ova manifestacija ponovno održala u Vukovaru te je naglasio važnost i povezanost završetka vojnih škola koji se obilježava upravo na najveći državni praznik – Dan državnosti. Također, posebno je zahvalio gradonačelniku i Gradskom Vijeću Grada Vukovara koji je donio odluku da se na spomen generala Blage Zadre, najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole koja nosi njegovo ime, dodjeli posebno priznanje grada Vukovara. General Barić na kraju je svim građanima Republike Hrvatske uputio čestitke u povodu Dana državnosti.

Gradonačelnik Penava također je izrazio zadovoljstvo povratkom promocije u Vukovar, prisjetivši se da je posljednja takva promocija u Vukovaru održana 2011. godine. Posebno je istaknuo odličnu suradnju Hrvatskog vojnog učilišta na čelu s generalom Barićem i grada Vukovara, koja je između ostalog rezultirala odlukom o dodjeli plakete i novčane nagrade Grada Vukovara najboljem polazniku Zapovjedno- stožerne škole "Blago Zadro" koja će biti dodijeljena u subotu na samoj promociji. Također, zahvalio je i Vladi RH na odluci o povratku jedne inženjerijske postrojbe u Grad Vukovar. Gradonačelnik je na kraju pozvao građane Vukovara i okolnih mjesta da u što većem broju dođu i prisustvuju ovoj svečanoj manifestaciji.
Na konferenciji za medije prezentiran je i cjelokupan program koji će se povodom promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održati u Vukovaru u petak, 23. lipnja te u subotu, 24. lipnja 2017. godine.

Program će započeti u petak, 23. lipnja u 8.15 sati polaganjem vijenaca izaslanstva HVU-a na Memorijalnom groblju i na spomen-obilježju Ovčara.

Sveta Misa služit će se u Crkvi sv. Filipa i Jakova, s početkom u 9.30 sati. Potom će u 10.30 sati započeti Svečani mimohod polaznika vojnih škola HVU-a kroz grad Vukovar, nakon čega će položiti vijence svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku kod Križa na Dunavu.

Tijekom cijelog dana, od 9 do 21 sat na parkiralištu kod Trga Republike Hrvatske održat će se taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, na kojemu će posjetiteljima biti prikazana tehnika te oprema i naoružanje OS RH.

Program će, od 18.15 do 20 sati, upotpuniti letački program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH "Krila Oluje", kao i prikaz akrobatsko-ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne te nastup Zagrebačkih mažoretkinja.

Svečani program u petak, 23. lipnja 2017., završava koncertom Simfonijskog orkestra Oružanih snaga RH, koji će se održati na Trgu Republike Hrvatske, s početkom u 20 sati.
Drugi dio svečanosti, promocija vojnih škola HVU-a, održat će se u subotu, 24. lipnja 2017. godine u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, s početkom u 10,00 sati.



Priopćenja