Zamjenica ministra obrane na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU

Sastanak Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane, na kojem je sudjelovala zamjenica ministra obrane Višnja Tafra održan je danas 15. travnja 2014. u Luxembourgu.

Sastanak je započeo Upravljačkim odborom Europske obrambene agencije (EDA) na kojem su ministri raspravili nastavak aktivnosti pokrenutih sukladno zaključcima Europskog vijeća iz prosinca 2013., te zadaće na području vojnih sposobnosti i industrije. EDA je izvijestila ministre o napretku te je predstavila inicijalne prijedloge o Političkom okviru za sustavnu i dugoročnu suradnju koji treba olakšati i ojačati suradnju država članica EU na području obrane i razvoja sposobnosti.

Raspravljalo se i o pomorskoj sigurnosti, a ministrima je predstavljena Zajednička komunikacija Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i Europske komisije "Za otvoreno i sigurno globalno pomorsko dobro: elementi za strategiju sigurnosne zaštite u pomorstvu Europske unije". Govoreći o pomorskoj sigurnosti zamjenica ministra obrane Višnja Tafra je istaknula važnost pomorske komponente u našem svakodnevnom životu te je podržala izradu Strategije pomorske sigurnosti EU. Navela je da buduća Strategija pomorske sigurnosti EU-a mora osigurati koordiniranu uporabu postojećih snaga i adekvatan odgovor na sadašnje i buduće ugroze.

Ministri su također upoznati i s operacijom EU-a u Srednjoafričkoj Republici EUFOR CAR, predstavljeno im je stanje u Srednjoafričkoj Republici i trenutačne aktivnosti u pogledu odvijanja te operacije.

Završni dio sastanka raspravljalo se o Ukrajini, uz nazočnost Glavnog tajnika NATO-a Andersa Rasmussena. U svojem je izlaganju zamjenica ministra obrane naglasila kako je sigurnosna situacija u Ukrajini vrlo osjetljiva te treba poduprijeti napore za smirivanje stanja i pronalazak diplomatskog rješenja krize.

Na marginama Vijeća za vanjske polove u formatu ministara, zamjenica ministra obrane potpisala je Pismo namjere o osnivanju Multinacionalne borbene skupine EU uz sudjelovanje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovenije, koja bi trebala biti borbena u stanju pripravnosti tijekom prve polovice 2017.



Priopćenja