Završila vojna vježba ŠTIT 14

Na vojnom poligonu "Rt Kamenjak" u blizini Pule danas, 14. travnja 2014., završila je međunarodna vojna vježba "ŠTIT 14".


Riječ je o intergranskoj vojnoj vježbi u kojoj je sudjelovalo 550 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i  oko 50 pripadnika Oružanih snaga Republike Slovenije.


Vježba je počela  u ponedjeljak, 8. travnja 2014., a cilj vježbe bio je uvid u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi protuzračne obrane u gađanju ciljeva u zračnom prostoru.


Prvog dana održavanja vježbe provedena su bojna gađanja lakim prijenosnim raketnim sustavom „Strijela“ i „Igla“.
Vježbu su pratili zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH za planove i resurse, viceadmiral Ante Urlić, zapovjednik Hrvaske kopnene vojske, general bojnik Dragutin Repinc i zapovjednik logističke brigade Slovenske vojske, brigadir Milan Žurman.

Visoki uzvanici demonstrirane sposobnosti ocijenili su izvrsnima. „Svi sudionici pokazali su izuzetnu obučenost i osposobljenost za namjensku zadaću koju su izvele postrojbe Protuzračne obrane HKoV-a, i to u usklađenom djelovanju s prijateljskim snagama slovenske vojske“, kazao je viceadmiral Urlić.

General Repinc zadovoljan je rezultatima postignutim kroz cijeli tjedan održavanja vježbe. „Hrvatska vojska ispalila je ukupno 83 rakete, a uspješnost gađanja je preko 90 posto“, zaključio je general Repinc.

Zapovjednik logističke brigade Slovenske vojske, brigadir Milan Žurman, objasnio je da  slovenske snage po prvi puta zajedno djeluju u vježbi s hrvatskom vojskom na rtu Kamenjak. „Uspostavili smo i zajedničku logističku bazu, što je u skladu s NATO-ovim konceptom Pametne obrane, a na ljeto ćemo to nadograditi još jednom zajedničkom vježbom – Immediate Response 2014“, istaknuo je brigadir Žurman.

Časnik za provedbu vježbe, brigadir Blaž Beretin, istaknuo je da su se na Kamenjaku obučavali vodovi deklarirani za posebne snage Europske unije, a nositelj vježbe bio je HKoV uz potporu ZzP-a, HRM-a, HRZ i PZO-a. Vojna vježba "Štit" najstarija je vježba u Oružanim snagama RH i održava se dvadesetu godinu za redom.



Priopćenja