Ministar Kotromanović u službenom posjetu Kraljevini Maroko

Ministar obrane Ante Kotromanović s izaslanstvom od 8. do 11. travnja 2014. boravi u službenom posjetu Kraljevini Maroko, tijekom kojeg se susreo s ministrom obrane Abdellatifom Loudlyiem i Generalnim inspektorom Kraljevskih oružanih snaga i zapovjednikom Operativne zone Jug, generalom zbora Abdelazizom Bennaniem.

Tijekom bilateralnih sastanaka razgovaralo se o obrambenoj i vojno-tehničkoj suradnji.

Obostrano je iskazan interes za uspostavljanje bilateralne obrambene suradnje u interesu dvaju država, što će, kako je zaključeno, poticajno djelovati na daljnji razvoj ukupnih gospodarskih odnosa.

Također, razmotrena je mogućnost potpisivanja Sporazuma o suradnji na području obrane.

Na sastancima je bilo riječi i o suradnji Maroka s Europskom unijom i NATO-om. Marokanska strana čestitala je Hrvatskoj na reformama koje su dovele do ulaska u NATO i EU u kratkom vremenu.

Ministar Kotromanović rekao je da je u Hrvatskoj prepoznata istaknuta uloga Maroka na afričkom kontinentu i Mediteranu, te njegov doprinos regionalnoj i svjetskoj stabilnosti i sigurnosti.

U četvrtak, 10. travnja 2014. u popodnevnim satima ministar Kotromanović susrest će se i sa zapovjednikom Uprave za prihvat i tranziciju u Administraciji nacionalne obrane, brigadnim generalom Mohamedom Laamiriem i vojnim guvernerom Casablance, brigadnim generalom Mohamedom Falsyem.

Tom će prigodom posjetiti i Kraljevsku pomorsku školu, Službu za materijalnu potporu, te Nautički klub Kraljevske mornarice.

Uz predstavnike Ministarstva obrane RH, u službenom posjetu Kraljevini Maroko nalazi se i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika koje je predstavilo svoje proizvode i usluge za koje je marokanska strana pokazala veliki interes.

 



Priopćenja