Održana vježba presretanja borbenog zrakoplova

Iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine uspješno je provedeno vježbovno navođenje dežurnog borbenog dvojca na strani vojni zrakoplov.

Zrakoplov poljskog ratnog zrakoplovstava C295 CASA, na letu iz Varšave (Poljska) za Sarajevo (BiH) simulirao je zrakoplov nepoznatih namjera koji ulazi u Hrvatski zračni prostor i ne javlja se civilnoj kontroli leta. Prema standardnoj proceduri NATO zapovjedništvo u Torrejonu (Combined Air Operations Centre - CAOC) preko Središta za nadzor zračnog prostora (SzNZP) daje zapovijed za presretanje hrvatskom dežurnom borbenom dvojcu. Dva borbena zrakoplova tipa MIG-21 polijeću, uočavaju cilj i presreću ga na području Bjelovara. Nakon vizualne identifikacije utvrđeno je da zrakoplov ne predstavlja prijetnju te mu je dozvoljeno da nastavi let po planu a dežurni borbeni dvojac se vraća na slijetanje.

Presretanje je provedeno u sklopu uvježbavanja Air Policing procedura unutar NATINAMDS sustava (NATO Integrated Air and Missile Defence System), pridržavajući se svih važećih sigurnosnih i operativnih procedura. Takav oblik vježbe u kojoj se presreće stvarni cilj u kontroliranom zračnom prostoru predstavlja najrealniju simulaciju stvarnog presretanja na cilj koji se ne javlja civilnoj kontroli leta ili ima bilo koju drugu sumnjivu namjeru.



Priopćenja