Ministar Krstičević s izraelskim ministrom obrane Liebermanom

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH s izaslanstvom susreli su se u utorak, 26. rujna 2017. godine s ministrom obrane Države Izrael Avigdorom Liebermanom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Na početku, ministar Krstičević uputio je izraze sućuti izraelskom ministru Liebermanu i izraelskom izaslanstvu zbog  današnjeg terorističkog napada koji se dogodio u Izraelu i tom prilikom rekao: "Izražavam sućut Državi Izrael zbog terorističkog napada i žrtava, i svi zajedno trebamo biti ujedinjeni u borbi protiv terorizma". U tom kontekstu, ministri su razgovarali o sigurnosnim izazovima i prijetnjama i zaključili kako je nužna prilagodba novim izazovima, sinergija i razmjena informacija kako bi bili brži i spremniji suočiti se sa sigurnosnim ugrozama.

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje ministarstava obrane kao i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom izraelskog ministra obrane te istaknuo: "Izrazito mi je drago zbog odlične suradnje dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Države Izrael i našeg strateškog partnerstva. Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti, i želim naša znanja i sposobnosti podijeliti s našim partnerima i prijateljima, osobito s područja gašenja požara iz zraka, gdje smo jedni od najboljih".
Republika Hrvatska i Država Izrael uspostavile su suradnju prošle godine kada je hrvatska protupožarna eskadrila pomogla Izraelu u gašenju velikih požara, a suradnja i razmjena iskustava nastavlja se i ove godine, kada je u listopadu u Izraelu planirano sudjelovanje Hrvatske na međunarodnoj vježbi na temu gašenja požara.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i zahvalio na pomoći koju je Hrvatska pružila u gašenju požara u Izraelu. Također, istaknuo je zadovoljstvo održanim sastankom i prijateljskim odnosom Hrvatske i Izraela i želju za intenziviranjem i proširenjem buduće suradnje.

Ministri su razgovarali i o intenziviranju suradnje dviju obrambenih industrija, kada je ministar Krstičević izrazio zadovoljstvo što će hrvatske i izraelske tvrtke zajedno sudjelovati na poslovnom susretu koji će se održati sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekavši: "Ovo je izvrsna prilika za buduću gospodarsku suradnju i nadam se da će to rezultirati i zajedničkim poslovnim aranžmanima". Ministar Krstičević i izraelski ministar Lieberman sudjelovat će na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki, koji će se održati u srijedu, 27. rujna 2017. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Također, dogovoreno je da će mladi časnici iz Hrvatske sudjelovati na tečajevima i obuci u Izraelu. Na sastanku se razgovaralo i o suradnji na području cyber sigurnosti, i ovom prilikom dogovorena je buduća suradnja i upućivanje dvoje časnika iz Hrvatske na tečaj o cyber sigurnosti u Izraelu.

Ministri su razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Država Izrael jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom. Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. "Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku. Uz strateško partnerstvo, iznimno je važna poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane", istaknuo je ministar.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj ministar Lieberman s izaslanstvom susret će se s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.



Priopćenja