Posjet američkog broda "USS MESA VERDE" HRM-u

U sklopu bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama SAD-a, u luku Split danas, 6. listopada 2014., uplovit će desantni brod iz sastava VI. Flote ratne mornarice SAD-a, USS MESA VERDE (LPD - 19), koji će u Splitu boraviti do 9. listopada 2014. godine.

Zapovjednik je kapetan bojnog broda Kenneth Reynard, a posadu čini 699 časnika i mornara. Brod je dug 208,5 metara, širok 31,9 metara, a gaz broda je 7 metara.

U sklopu posjeta HRM-u održat će se zajedničko uvježbavanje MIO timova (Maritime interdiction operations) za pomorske operacije presretanja.
Cilj zajedničkog uvježbavanja je utvrđivanje operabilnosti standardnih operativnih postupaka u provedbi prekrcaja i pretraživanja sumnjivih brodova.

Na dan odlaska, 9. listopada 2014. godine na brod USS MESA VERDE, u sklopu inicijative Partnership of Adriatic Mariners Shipriders, ukrcat će se časnik HRM-a poručnik korvete Dino Čobo, koji će sudjelovati u aktivnostima i obuci na brodu.

Pod zastavom RM SAD-a plovit će do 17. listopada 2014. godine, kada je planiran njegov iskrcaj u luci Lisabon u Portugalu.



Najave