Predstavljanje pronađenog zrakoplova iz 2. svjetskog rata

Odjel Vojnog muzeja MORH-a u suradnji s Odjelom za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, u petak, 26. rujna 2014. na otoku Žirju u 13,30 sati predstavit će pronađeni vojni zrakoplov-bombarder tip Junkers Ju 87 "Štuka" iz Drugog svjetskog rata.

Zrakoplov su pronašli ronioci Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ronilačkog kluba SUB iz Zagreba tijekom vikenda 13. i 14. rujna 2014., na jednom od lokaliteta s južne strane otoka Žirja. Riječ je o rijetkom pronalasku zrakoplova tip Ju 87R-2 "Štuka" ratnog zrakoplovstva Italije kojeg je, vjerojatno, topovskom paljbom oštetila protuzračna obrana Kraljevine Jugoslavije u travnju 1941. godine.

Ovo je drugi vojni zrakoplov, nakon "Leteće tvrđave" B-17, koji je gotovo cjelokupan pronađen u podmorju Republike Hrvatske, a koji će nakon restauracije biti uvršten u budući stalni postav Vojnog muzeja.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija za praćenje navedene aktivnosti da dođu u petak, 26. rujna 2014. godine, na obalu u Šibeniku (ispred trajektnog pristaništa) najkasnije do 11, 45 sati, odakle je organizirana vožnja brodom do otoka Žirja.

Osoba za kontakt je Svemirka Miočić, mob: 091/5839-600.



Najave